Kaos og krangler på innsiden av Trumps valgkamporganisasjon

Presidentkandidaten anklages for å lede organisasjonen som sitt eget realityshow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump sikret seg denne uka nok landsmøtedelegater til å bli nominert. De nyeste meningsmålingene viser også at han har tatt kraftig innpå og nå ligger likt med den mest sannsynlige demokratiske kandidaten, Hillary Clinton.

Likevel ser det ikke ut til at alt er fryd og gammen på innsiden av hans ukonvensjonelle valgkamporganisasjon. Både New York Times og Washington Post skriver nå omfattende artikler om kaos, stridigheter og en brutal lederstil.

Mange av de styrtrike menneskene som nå ønsker å støtte Trumps valgkamp gjennom å gi penger til uavhengige såkalte super PACs får dessuten motstridende informasjon om hvem av disse organisasjonene de bør støtte.

«Du har sparken» Denne uka fikk blant annet den nasjonale politiske lederen for Trumps valgkamp, Rick Wiley raskt sparken etter at han havnet på kant med lokale ansvarlige for Trumps valgkamp i tre delstater.

-Den brå avskjeden er typisk Trump og minner om NBC-programmet hans, «The Apprentice», som har skapt slagordet «du har sparken», skriver Washington Post.

Kilder avisene har snakket med beskriver også en voksende paranoia blant medarbeidere som føler at de blir satt opp mot hverandre. Medarbeidere har hevdet til New York Times kilder at de mistenker at valgkampkontorene i Trump Tower i New York blir avlyttet.

- Han elsker definitivt å spille folk opp mot hverandre, men min erfaring er at han vet hvordan jeg skal nå mitt potensial. Du føler deg veldig forpliktet i det miljøet, sier Sam Nunberg, som fikk sparken fra Trumps valgkamp i fjor etter å ha havnet i flere krangler med valgkampsjefen, Corey Lewandowski.

- Dysfunksjonell - Organisasjonen er definitivt dysfunksjonell sammenliknet med for eksempel jernvarekjeden Ace Hardware. Men det ikke nødvendigvis fatalt, sier den erfarne republikanske strategen David Carney til Washington Post.

- Han har alltid styringa. Han får det han trenger fra folkene sine. Han får dem til å konkurrere. Noen ganger får det adrenalinet til å bruse. Noen ganger fører det til konflikt. Dersom han må, trer han inn og løser det, sier en annen republikansk strateg, Edward Rollins, som jobber for en pro-Trump super PAC, til avisa.

Han trekker fram hvordan Trumps to medarbeidere, den 42 år gamle valgkampsjefen Corey Lewandowski og den 67 år gamle styrelederen for valgkampen, Paul Manafort, nå ser ut til å ha et særdeles rivaliserende forhold seg imellom.

- En dag vinner Manafort, mens Corey taper. Neste dag kan Corey ta ledelsen. Trump sitter i sentrum og ser alt, sier Rollins.

Ifølge New York Magazine innreder nå Trump-organisasjonen lokalene sine på en slik måte at Manafort og Lewandowski ikke vil måtte se så mye til hverandre.

- Må bli bedre Tidligere i primærvalgkampen lovet Trump at han skulle bli mer «presidentaktig», men fortsatt oppfattes han som en svært uforutsigbar leder.

- Kandidaten Trump må bli bedre til å forstå at han nå leder det republikanske partiet. Hans ord og handlinger påvirker situasjonen for mer enn 6.000 republikanske kandidater som stiller til valg i år, sier republikaner og seniorrådgiver for U.S. Chamber of Commerce, Scott W. Reed, til New York Times.

Selv om Trump hevder at han vil samle partiet, og stadig flere republikanere ser ut til å støtte ham, gjør han ikke mye selv for å forene. Da han denne uka holdt et valgkamparrangement i New Mexico, gikk han like greit til angrep på delstatens kvinnelige, latinamerikanske, republikanske guvernør, Susana Martinez.Hun bli ansett for å være en stigende stjerne i partiet, men Trump mener «hun ikke gjør jobben». Han har også gjort narr av republikanernes forrige presidentkandidat, Mitt Romney, for ganglaget hans.

- Han går som en pingvin, sier Trump.

Liten organisasjon Reed mener samtidig at kaoset på innsiden av Trumps organisasjon fører til at budskapene de ønsker å få fram, drukner.

- Dramaet i Trumpville denne uka, overskygget fullstendig den knusende rapporten om Hillary Clintons eposter. Det burde være den hele landet snakket om nå, sier Reed.

Han er en av mange republikanere som nå er bekymret for at Trump ikke er interessert i tilpasse seg sin nye rolle og dermed risikerer å tape høstens valg. Organisasjonen hans sliter dessuten med å finne folk til de øverste posisjonene, blant annet som kommunikasjonssjef.

For eksempel har Trump bare én ansatt kommunikasjonsmedarbeider, 27 år gamle Hope Hicks. Clinton har på sin side en kommunikasjonsavdeling med mer enn et dusin ansatte. Enkelte av medarbeiderne hennes er dessuten satt til utelukkende å håndtere afroamerikanske og latinamerikanske medier.

For å veie opp for denne forskjellen prøver Trump nå blant annet å lene seg tungt på apparatet til republikanernes nasjonale komité for reasearch, kommunikasjonsarbeid og velgerdata.

Trump ville ikke la seg intervju om kritikken, men etterpå fyrte han løs på Twitter. Han sier at han vinner selv om Clinton har en stab på 800 personer og han bare har 73.

- Ikke tro på den partiske og falske pressen som siterer folk som jobber for min valgkamp. De eneste sitatene som betyr noe, er sitatene fra meg! skriver Trump.