Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaos og rot

SALT LAKE CITY (Dagbladet): D-dagen for riksrettssaken mot presidenten Clinton begynte med kaos og forvirring. Selv den øverste leder, William Rehnquist, mumlet: Hva gjør vi nå?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagen skulle være dagen da senatorene bestemte om saken mot Clinton skulle avvises, om vitner skulle innkalles - kort sagt: Skal det amerikanske folk pines i langdrag eller skal Senatet få en slutt på saken i løpet av få uker? Seint i går kveld var alt fortsatt uvisst.

Senatets flertallsleder Trent Lott klødde seg i hodet uten å få et hårstrå i uorden, Rehnquist virret med hodet og senatorene tok avbrekk. Så ble man enige om å ta fatt på senator Robert Byrds forslag om å stanse hele prosessen. Forhandlingene om dette ble i natt ført bak lukkede dører.

Bikkjeslagsmål

Men under dekke av sivilisert prosedyre foregår et bikkjeslagsmål i kulissene. Trent Lott har, før Byrds forslag om å avvise saken lå på Senatets bord, gitt beskjed om at republikanerne kommer til å avvise forslaget. Samtidig jobber republikanerne på spreng for å fremme en vitneliste som vil få et flertall. Demokratene på sin side jobber like intenst for å avvise vitner, eller finne en alternativ vitneliste.

10 spørsmål

Hos president Clinton ligger det ti spørsmål fra anklagerne, som Clinton nekter å svare på personlig. Han vil bare svare gjennom sine advokater.

Vitnelisten til republikanerne har Monica Lewinsky på toppen.

Så kommer presidentens sekretær Betty Currie, hans nære venn Vernon Jordan og rådgiverne John Podesta og Sidney Blumenthal. Må de resignere, vil de kjempe med nebb og klør for å holde på Monica.

Gårsdagen begynte med at anklagerne på under en halvtime argumenterte mot avvisningen av saken. Så kom presidentens advokat, et helt nytt og friskt pust, unge Nicole K. Seligman, og brukte nesten timen hun hadde fått.

Nytt forsvar

Hun ga et nytt og imponerende forsvar av Clinton. Konstitusjonen bruker ikke riksrett for å straffe et enkeltindivid. Riksrett skal beskytte folket og nasjonen, sa hun.

Nå spøker det for anklagerne. Mye tyder på at det vil bli 45 stemmer for å avvise saken.

Det er ikke nok, men et kraftig signal om at det ikke blir to tredjedels flertall for å felle Clinton seinere. Da Dagbladet gikk i trykken i natt, tydet alt på at de viktige avstemningene først vil skje i dag. Det samme gjelder avstemningen om innkalling av vitner.

Og så mange som fem republikanere har gitt beskjed om at de vegrer seg mot vitner. En samlet demokratisk senatorgruppe trenger bare seks republikanere for å avvise vitneførsel.

I USA

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling