Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaos om statsbudsjettet

Finanskomiteen har ikke klart å skaffe flertall for regjeringens budsjettforslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for innrømmelser fra samarbeidsregjeringen under innspurten i helgen, ville ikke Fremskrittspartiet inngå en avtale som sikrer Bondevik-regjeringens fortsatte eksistens.

- Det er rett og slett for stor avstand mellom regjeringen og Frp. Budsjettet har ikke god nok sosial profil, og det å be om støtte til skatteskjerpelser, har ikke vært særlig lurt. Det har aldri vært flyttet på så lite under budsjettforhandlinger noen gang. Vi ville ikke kun se våre velgere i øynene hvis vi hadde gått med på dette, sier Siv Jensen (Frp).

Dersom det ikke i løpet av den nærmeste uken kommer til en forståelse mellom statsminister Kjell Magne Bondevik og Frp-leder Carl I. Hagen, vil spenningen om budsjettet holde seg til onsdag kveld i neste uke.

Da avsluttes den to dager lange finansdebatten, der løsningen etter alle solemerker blir at Frp vil stemme subsidiært, og høyst motvillig, for trepartiregjeringens forslag. Enten fordi Høyre, KrF og Venstre er kommet Frp noe i møte, eller fordi Bondevik stiller kabinettsspørsmål.

Vil ikke dramatisere

- Vi har strukket oss langt, men må bare konstatere at det ikke er noen avtale. Nå får vi avvente debatten og voteringen i stortingssalen, men det er ingen grunn til å dramatisere situasjonen, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

Jensen sier at dette langt fra er noen ønskesituasjon, men hun vil overhodet ikke love noen subsidiær støtte til regjeringens budsjett.

- Den som tror at vi med håndjern på ryggen og bind for øynene bare vil støtte regjeringens opplegg, må tenke seg om en gang til. Dette dreier seg om penger til skatte- og avgiftslettelser og til sykehus. Vi har mange hundre tusen velgere å ta hensyn til, sier Jensen.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg viser til at landet har en mindretallsregjering som ikke har maktet å skaffe flertall for sitt budsjett.

- Og dette har skjedd uten at regjeringen har henvendt seg til andre enn Frp. Regjeringen har ikke tatt kontakt med oss, sier hun.

Ikke liv laga

SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal sier at en regjering som baserer seg på Carl I. Hagens luner, ikke er liv laga. Han mener landet ikke er tjent med en så ustabil politisk situasjon.

- Kristelig Folkeparti bør komme seg ut av den borgerlige blokken og bidra til et stabilt flertall med Arbeiderpartiet og SV. Jeg kan ikke se at KrF har fått gjennomslag for noe som helst. Partiet har statsministeren, men Høyre har styringen på den økonomiske politikken, sier Djupedal.

Han tror likevel det blir en løsning i 12. time, men mener den type løsninger bringer politikken i vanry.

Senterpartiets Morten Lund mener at samarbeidsregjeringen ikke viser noen samarbeidsvilje. Sp vil gjerne samarbeide, forutsatt at skatten på aksjeutbytte blir opprettholdt. Men den har regjeringen lovet å fjerne.

- Hadde den blitt opprettholdt, kunne vi vært med på nesten hva som helst, sier Lund. Han regner med at Bondevik nå må foreta seg noe, men håper at det skjer overfor andre enn Frp.

Votering avgjør

Frp-leder Carl I. Hagen fastholder at det er finansdebatten og voteringen som vil avgjøre. Han vil ikke signalisere at Frp vil stemme for regjeringens budsjettforslag, når deres eget blir nedstemt i Stortinget. Men han legger til at striden om budsjettet ikke har noe med regjeringsspørsmålet å gjøre.

- Dette avgjøres i salen. Det har jeg sagt før, og det sier jeg i dag, legger han til. Hagen har merket seg at avisene skriver at Bondevik trolig vil invitere ham opp til kontoret for å ordne opp i flokene, men vil overhodet ikke spekulere om dette.

I tillegg til samarbeidspartienes budsjettforslag har Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Senterpartiet alle lagt fram sine egne utkast. Ingen er sikret flertall. Blir saken satt på spissen, i den forstand at heller ikke voteringen gir flertall for regjeringens budsjettforslag, står landet overfor en regjeringskrise. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!