Kaos på fly, tog og ferje

I morgen lukker Danmark. En halv million streikende dansker vil skape kaos. Også for oss nordmenn. Flytrafikken til og fra Kastrup lammes, natttoget til København strander i Sverige og norske ferjepassasjerer kommer ikke dit de skal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i går morges skapte den varslede storkonflikten i dansk arbeidsliv forsinkelser på over en time for SAS-reisende fra København. Men det er først i morgen at kaoset setter i gang for alvor. Hvor lenge streiken varer, er usikkert. Men fra i morgen tidlig stanser SAS all flygning til Kastrup. Tusenvis av nordmenn på reisefot vil møte på problemer.

- SAS i Norge jobber nå på spreng for å booke våre kunder via andre destinasjoner og til andre flyselskaper som ikke flyr om Danmark, opplyser Simen Revold, informasjonsdirektør i SAS.

For ikke å terge LO-organiserte SAS-ansatte i Norge, er det ifølge Revold ikke aktuelt å avlaste Kastrup ved å overføre trafikk til Norge.

Tog til Sverige

SAS frakter daglig ca 1200 passasjerer fra Oslo til København på sine 15 avganger. I tillegg kommer de hundrevis av passasjerene som bare er innom Kastrup for å mellomlande, for deretter å reise videre ut i verden.

Er du blant de 160 Braathens-passasjerene som skal fly til Billund i Danmark i morgen, har du trolig ingenting å frykte.
- Flyplassarbeiderne der har så langt ikke varslet at de vil gå ut i sympatistreik. Vår daglige rute vil derfor gå som normalt, sier Audun Tjomsland, informasjonsdirektør i Braathens SAFE.

Det ser derimot stygt ut for reisende med tog:

Har du planer om å reise med nattoget til København i dag, må du belage deg på at du ikke kommer lenger enn til Helsingborg i Sverige.
- Jeg vil oppfordre folk som vil endre eller annullere billettene sine, om å ta kontakt med NSB så fort som mulig, sier Hans-Petter Lyshaug, informasjonskonsulent i NSB.

Mellom 100 og 200 togpassasjerer reiser denne strekningen hver natt.

DFDS-fergene som hver ettermiddag seiler fra Oslo til København, vil heller ikke komme seg lenger enn til Helsingborg.

- Det er en del som har avbestilt turen sin uten at jeg har oversikt over hvor mange, opplyser administrerende direktør Morten Fure i Scandinavian Seaways.

Selv om direktøren gjør sitt beste for å anbefale den noe forkortede reiseruta, understreker han at alle som ønsker det vil få booket om reisen

Hver dag reiser mellom 1000 og 1300 passasjerer med DFDS' skip fra Oslo. Passasjerer som skal hjem til København, vil under streiken bli fraktet i svenske busser fra Helsingborg.

Ifølge Levar Sand, informasjonssjef i Color Line, vil den danske storstreiken ikke innvirke på selskapets ferjeruter.

Taper penger

- Kaiarbeiderne i de havnene vi anløper, er foreløpig ikke tatt ut i streik. Maten om bord kan vi også kjøpe i Norge. Men fordi det begynner å minke på bensin i Danmark, oppfordrer jeg våre passasjerer som har med seg bil, til å fylle full tank før de drar fra Norge, sier Sand.
For norske langtransportkjørere kan streiken i Danmark bety mindre i lønningsposen.

- Vi stiller oss solidarisk bak de streikende danske arbeiderne. Men fordi en trailersjåfør ikke får timebetalt, men får turpris eller en prosentsats av omsetningen på bilen, vil forsinkelser på grunn av streiken bety reduserte inntekter, sier Per Østvold, forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund.