Kaos på legevakt i Østfold-byer

Folk frykter den dødelige legionella-bakterien og ringer ned legevakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD/OSLO (Dagbladet.no): Innbyggere i Fredrikstad og Sarpsborg, som er rammet av legionellasmitten, er redde. I kveld har en strøm av mennesker oppsøkt legevakta i de to byene og bedt om å bli undersøkt av lege.

De lokale helsemyndighetene i de to byene har oppfordret de som har symptomer som feber, hoste, smerter i brystet om å oppsøke lege. Inkubasjonstiden for sykdommen er fra to til ti dager. Dødeligheten kan være inntil 30 prosent.

De som er rammet av sykdommen så langt er i hovedsak eldre mennesker. I følge smittevernoverlege Max Jens Holm i Stavanger er det større risiko for å bli smittet om man har redusert immunforsvar eller røyker.

Snart fullt

Ved legevakten i Fredrikstad er det lang ventetid på telefonen. Bemanningen er forsterket, og kapasiteten på sykehuset i Østfold er snart sprengt, ble det opplyst på en pressekonferanse i kveld.

Om man mangler sengeplasser vil man sende pasienter til sykehus i Oslo. I kveld har man tatt utvidede prøver av en rekke nye pasienter som man mistenker kan være smittet av legionella-bakterien.

GODT BESØKT: Legevakta i Fredrikstad hadde en jevn strøm med besøkende i går kveld. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
GODT BESØKT: Legevakta i Fredrikstad hadde en jevn strøm med besøkende i går kveld. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer