Kaos på veiene

Underkjølt regn og væromslag forårsaket en rekke ulykker og skapte trafikkaos på veiene i Sør-Norge i går. Politiet i Vestfold, Agder, Follo og Østfold advarte folk mot å kjøre hvis det ikke var veldig nødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Akkurat nå føles det som om vi har flere biler i grøfta enn på veiene, sa operasjonsleder Petter Aronsen i Vestfold politidistrikt til Dagbladet ved 20-tida i går.

I Vestfold var det åtte kuldegrader da det startet å regne. Dette førte til et solid islag på alle veiene, og mange ga rett og slett opp å kjøre videre.

- Jeg har ikke opplevd noe liknende over et så stort område. Heldigvis har det ikke skjedd alvorlige ulykker, men vi har hatt en mengde utforkjøringer og mange har blitt lettere skadd, oppsummerte Aronsen.

En ambulanse som skulle frakte et sykt barn fra Tønsberg til Rikshospitalet måtte ha hjelp av luftambulansen på grunn av det glatte føret. Det ville tatt for lang tid å komme seg fram på den glatte E18. Politiet i Vestfold gikk ut og advarte folk mot å kjøre dersom de ikke hadde nødvendige ærend. Det gjorde også politiet i Follo, Agder og Østfold.

I Østfold skal rundt 100 biler ha vært involvert i ulykker og utforkjøringer.

- Salig kaos

- Det er det salige kaos. Regn på toppen av snø og is har gjort veiene såpeglatte, og det er store problemer på E6 og spesielt E18. Busser, vogntog og tyngre kjøretøy kommer ikke fram og har måttet gi opp, sa operasjonsleder Bjørn Jakobsen i Follo.

I Agder ga væromslaget store problemer for trafikken ned igjen fra fjellet. Mange steder sto trafikken bom stille, men det ble ikke meldt om alvorlige ulykker. Verst rammet var riksvei 39 mellom Hovden og Kristiansand.

I Rogaland ble en 35 år gammel kvinne alvorlig skadd i en kollisjon på grunn av det glatte føret, melder NTB. I Hordaland ble 13 personer brakt til legevakt eller sykehus på grunn av ulykker.

Også i Oslo havnet mange biler utfor veien på det glatte føret.

- Kjør etter føret

Ved Vegmeldingssentralen var det stor pågang fra hele Sør-Norge i går. Været ga lange køer på E18 fra Kristiansand og Oslo og på E6 inn mot Oslo gjennom Østfold. Statens vegvesen hadde alle tilgjengelige mannskaper ute på jobb, men prioriterte å salte de største veiene. På mange småveier kan det derfor være svært glatt i dag også. Vaktoperatør Liv Kristoffersen i Statens vegvesen har disse rådene til alle som skal ut og kjøre.

- Ha forståelse for spesielle værtyper som gir vanskelige kjøreforhold, slik som det underkjølte regnet vi opplevde i dag. Kjør etter forholdene, ikke etter klokka.

Bedre i dag

Underkjølt regn er et spesielt værfenomen. Ifølge statsmeteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt oppstår fenomenet når varmluft glir over kaldluft. Hvis det da oppstår nedbør som smelter i varmlufta, faller den ned gjennom kaldlufta.

- Nedbøren rekker ikke å fryse til snø i kaldlufta, men regnet fryser til is med en gang det treffer bakken. Dermed blir det is, sier Gislefoss.

Han mener det meste av væromslaget og regnet har passert, og tror på bedring i kjøreforholdene. Det kan bli noen byger på Vestlandet i dag, men ellers blir det mye fint vær, sier Gislefoss.

SÅPEGLATT:Politiet i Vestfold følte de hadde flere biler i grøfta enn på veien i en periode i går.