Kaos, raseri og forvirring

AUSTIN i TEXAS (Dagbladet): Rasende velgere i Florida og et batteri av advokater har overtatt hovedrollene i kampen for å få valgt USAs nye president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush og Gore er satt på sidelinja og krysser fingere for den avgjørende Florida-seieren. Nytellingen i natt viste at Gore er i ferd med å spise om Bushs forsprang, stemme for stemme.

Ny valgkamp

I Texas sitter en seiersikker Bush og planlegger ny regjering. Han har sendt tidligere utenriksminister James Baker III til Florida for å overvåke den nye opptellingen av stemmer i delstaten.

Og Baker er i full gang med en slags valgkamp for Bush. Han gir klart uttrykk for at stemmesedlene i Palm Beach, som velgerne nå raser mot, var godkjent av demokratene før valget. Og Baker advarer mot at et omvalg i Palm Beach vil være å overlate presidentvalget i USA til et eneste valgdistrikt.

Valgkampstrategene til Bush truer samtidit med at de vil kreve ny telling i Iowa og Wisconsin - for her er det Gore som vant med meget få stemmer.

Tell for hånd!

Al Gore har sendt tidligere utenriksminister Warren Christopher for å overvåke Florida-opptellinga. Han antyder at det må bli omvalg i Palm Beach. Samtidig krever Gores menn at stemmene i fire andre distrikter i Florida må telles for tredje gang, og det for hånd. Disse distriktene omfatter byer som Miami, Fort Lauderdal og Daytona Beach,og det dreier seg om ikke mindre enn 1,78 millioner stemmer. Men for å få til noe slikt må de trolig gå rettens vei. Og tre velgere fra Palm Beach har allerede gått rettens vei for å annullere hele valget i hjemfylket. I går avviste en føderal domstol saken, men den er sendt videre til delstaten eget rettsystem som ikke kan svare før etter en uke. Advokater og demstoler er allerede inne i bildet for fullt.

Forhåndstemmene

Opptellinga i går viste at Gore dro tettere og tettere inn på Bush. Det betyr at forhåndsstemmene fra utlandet blir avgjørende, men resultatet av den opptellingen vil ikke bli kjent før 17. november.

Men det er duket for mer dramatikk. Får Bush Florida og dermed 271 valgmannstemmer, kan valgmannskollegiet (538 valgmenn), som møtes 18.desember, likevel velge Gore. Dette kan skje fordi valgmenn i 35 delstater er ikke juridisk bundet av å velge slik delstaten deres har gjort. Det trengs bare tre " svikere" for å gi valget til Gore. Skifter to valgmenn fra Bush til Gore får ingen av kandidatene flertall og Representantenes hus må velge ny president.

Pinlig for USA

Kaoset i Florida har stilt det amerikanske demokratiet i et så dårlig lys, at valgmenn kan tenkes å gi Gore seieren fordi han fikk fleste stemmer ved valget.

Uansett hva som skjer vil Bill Clinton sitte som USAs president fram til 20.januar. Da innsettes USAs nye president.

SINTE: Velgere i Palm Beach i Florida krevde i går å få stemme på nytt.
STEG FOR STEG: Al Gore, på joggetur i går sammen med sine døtre, Kristin (t.v.) og Karenna, tok stemme etter stemme fra George Bush i opptellingen i Florida i går.