REISER TIL USA: Norwegian er blant selskapene som reiser til USA. Her et bilde fra Oakland International Airport i 2014. FOTO: TROND J. STRØM/NTB Scanpix
REISER TIL USA: Norwegian er blant selskapene som reiser til USA. Her et bilde fra Oakland International Airport i 2014. FOTO: TROND J. STRØM/NTB ScanpixVis mer

Kaos rundt Trumps innreiseforbud:
Verken UD eller USAs ambassade kan svare på hvem det gjelder

Mens reisende med norske flyselskap er blitt nektet innreise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går trådte USAs nye innreiseforbud for statsborgere fra Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen i kraft.

Målet fra amerikanske myndigheters side er å «holde radikale, islamistiske terrorister» utenfor landets grenser, og flere har blitt nektet å komme inn i landet.

Likevel er det forvirring rundt hva vedtaket faktisk innebærer.

UD viste til ambassaden

USAs utenriksdepartement har meldt at det vil gjelde personer med dobbelt statsborgerskap, ifølge Wall Street Journal.

Likevel skriver Toronto Sun at kanadiere er et unntak, mens Steffen Seibert, talsmann for tyske myndigheter, sier at Tyskland vurderer å forhandle med USA.

- Vi vil undersøke hvilke konsekvenser USAs tiltak vil ha for tyskere med dobbelt statsborgerskap, sier Angela Merkels talsmann, ifølge Reuters.

Når Dagbladet kontakter UD, svarer kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD følgende om nordmenn i samme situasjon:

- Vi har tatt kontakt med den amerikanske ambassaden i Oslo for å be om mer informasjon knyttet til innreiseforbudet og eksempelvis spørsmålet om doble statsborgerskap.

Andersen henviser også til ambassaden når Dagbladet spør om retningslinjene vil påvirke personer med norsk statsborgerskap, men som er født i eksempelvis Iran.

Ambassaden hadde ingen kommentar til spørsmålene, og henviste til amerikanske myndigheter.

Office of Public Affairs har ikke svart på Dagbladets gjentatte henvendelser.

Passasjerer stoppet

Det er uklart om norske statsborgere har blitt nektet innreise til USA grunnet den nye grensepolitikken.

Både SAS og Norwegian oppgir at reisende i retning landet har blitt stoppet i dag.

Anna Kansell, pressekontakt for SAS, understreker imidlertid at USA ikke informerer flyselskaper om årsak til innreisenekt.

- Derfor kan vi ikke si om det er på grunn av de nye innreisereglene, sier Kansell til Dagbladet.

Ikke fått henvendelser

I Norwegians tilfelle, dreide det seg om en person som reiste fra et annet europeisk land enn Norge. Dette ble først omtalt av NRK.

- Personen ankom Los Angeles klokka 20.35 lokal tid, og måtte reise tilbake til utreisedestinasjon, sier informasjonsrådgiver Tonje Næss og ber reisende følge med på retningslinjene til USA.

UD oppgir på sin side at de ikke har fått henvendelser fra privatpersoner i forbindelse med innreiseforbudet.

De vil ikke kommentere hvorvidt kommunikasjonen med USA har vært god.