Andrew Cuomo

Kaos-siktelse: Alle tatt på senga

Tidligere New York-guvernør Andrew Cuomo er siktet for et seksuallovbrudd. Men ikke en gang statsadvokaten eller det angivelige offeret var forberedt da dette ble offentliggjort torsdag ettermiddag.

SIKTET: Tidligere guvernør i New York, Andrew Cuomo, er siktet for brudd på seksuallovgivningen. Foto: AP Photo/Mary Altaffer, Pool
SIKTET: Tidligere guvernør i New York, Andrew Cuomo, er siktet for brudd på seksuallovgivningen. Foto: AP Photo/Mary Altaffer, Pool Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Andrew Cuomo gikk av i vanære som guvernør i New York i august.

Det skjedde etter at justisministeren i delstaten, Letitia James, konkluderte med at han hadde seksuelt trakassert elleve kvinner. En lang rekke av de mest framtredende demokratiske politikerne i New York hadde også bedt ham om å gå av.

Torsdag sendte sheriffen i Albany County inn en siktelse til byretten om at Cuomo hadde begått et brudd på seksuallovgivningen. Blir han dømt, risikerer han i verste fall ett år i fengsel.

Men nå er det oppstått forvirring om dokumentet ble offentliggjort ved en feil, skriver AP.

GÅR AV: New Yorks guvernør Andrew Cuomo går av etter anklager om seksuell trakassering. 10. august 2021. Video: AP / Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Befølte

Siktelsen, som på juridisk språk i New York kalles en «criminal complaint» er på én side. Den anklager Cuomo for med tvang å ha befølt en kvinne under kvinnens trøye 7. desember 2020. En av Cuomos tidligere medarbeidere, har offentlig anklaget ham for nettopp en slik hendelse i guvernørboligen i Albany omtrent på den tida.

Dersom saken ender i retten, er det statsadvokat David Soares, som skal leder aktoratet. Han har også vært involvert i etterforskningen. Men torsdag sendte han ut en pressemelding om at han hadde blitt tatt på senga av siktelsen.

- Som resten av offentligheten, ble vi overrasket over å finne ut om siktelsen i dag i Albany City Court av sheriffen mot Andrew Cuomo. Rettssadministrasjonen har siden offentliggjort siktelsen. Vårt kontor vil ikke kommentere saken ytterligere, sier Soares i en uttalelse.

Ifølge lokalavisa Times Unions kilder skal siktelsen ha blitt levert inn «for tidlig».

Offer ikke informert

Advokaten til Cuomo-anklageren, sier til Times Union at hun heller ikke hadde blitt konsultert om siktelsen.

- Det var min klients forståelse at statsadvokaten var enig med sheriffen om at de skulle gjennomføre en grundig, upartisk og upolitisk evaluering av saken. Bare etter at etterforskningen var avsluttet, skulle de snakke med min klient for å gi henne en mulighet til å foreta en informert beslutning om hun ønsket å fortsette som et offer i saken. Som statsadvokaten, ble hun kjent med siktelsen gjennom media, sier advokaten hennes, Brian Premo til avisa.

Siktelsen innebærer at Cuomo må møte til rettsmøte klokka 14.30 lokal tid 17. november.

SVARER: President Joe Biden får spørsmål om hva som bør skje om beskyldningene mot New Yorks guvernør Andrew Cuomo viser seg å være sanne. Vis mer

Anklager sheriffen

Cuomos forsvarer, Rita Glavin, sier at eks-guvernøren aldri har overfalt noen. Hun kritiserer også sheriff Craig Apple for å ha «fullstendig upassende» motiver.

- Sheriff Apple fortalte ikke en gang statsadvokaten om hva han gjorde. Men Apples oppførsel er ingen overraskelse gitt hans pressekonferanse 7. august hvor han nærmest konkluderte med at guvernøren var skyldig før saken var etterforsket, og kontoret hans lekket informasjon fra storjuryen. Dette er ikke profesjonelt politiarbeid. Dette er politikk, sier Glavin i en uttalelse, ifølge AP.

Cuomo risikerer opp til ett års fengsel og tre års prøvetid dersom han blir dømt etter siktelsen om å beføle noen med tvang. Men det er også mulig for en dommer å gi en langt mildere straff uten soning i fengsel i det hele tatt.

Benekter

Cuomos tidligere assistent har offentlig fortalt om en hendelse da hun og den daværende guvernøren var alene sammen i guvernørboligen i desember i fjor. Hun fortalte at Cuomo trakk henne mot seg for å gi henne en klem da hun skulle til å gå. Hun fortalte at Cuomo så førte hånda si inn under trøya hennes og grep rundt brystet hennes.

Cuomo på sin side har hardnakket benektet dette.

- Jeg måtte ha gått fra vettet for å gjøre noe sånt, sa Cuomo om anklagen.

I mars i år gikk han imidlertid ut med en unnskyldning dersom noen følte seg dårlig behandlet. Han hevdet at han ikke selv hadde forstått at atferden hans kunne oppleves som ubehagelig.

- Jeg forstår nå at jeg har oppført meg på en måte som var ubehagelig for andre. Det var ikke med hensikt, og jeg er oppriktig og dypt lei meg for det, uttalte han, ifølge CNN.

Nasjonal helt

Cuomo ble en nasjonal helt i den første fasen av pandemien for måten han håndterte situasjonen med sine daglige pressekonferanser. Men siden kom det fram at kontoret hans hadde dekket over coronadødsfall ved sykehjem i delstaten. Han ble også kritisert for å gi sine egne familiemedlemmer spesialbehandling og tilgang til coronatesting da det fortsatt var svært vanskelig tilgjengelig. I tillegg kom alle anklagene om seksuell trakassering. Noen av kvinnene beskriver uønsket kyssing. Andre beskriver uønskede personlige spørsmål om sex og dating.

En uke etter at justisministeren Letitia James i delstaten kom med sin konklusjon, trakk Cuomo seg selv om han fortsatt hevdet at hennes konklusjon var unøyaktig og feil.

James har ikke vært involvert i kriminaletterforskningen.

- Den kriminelle siktelsen mot Cuomo i dag for å tvinge seg til å beføle, validerer funnene i vår rapport, sier James i en uttalelse.

Ifølge AP har hun selv store politiske ambisjoner og vurderer nå sterkt å stille som kandidat til å bli guvernør i delstaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer