Kaos til aller siste sekund

WIEN (Dagbladet): En Opec-avtale kommer ikke i havn uten en svært stor porsjon kaos, selv ikke i ærverdige Wien. Etter to dagers forhandlinger i keiserbyens luksussuiter ble Opec-ministrene enige om kutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to dagers møter og beinharde forhandlinger i skyttel mellom Wiens beste hotellsuiter, klarte Opecs 11 eksellenser å bli enige i åttetida i går kveld. Bare en time før hadde de sendt ut en erklæring om at de ikke kom til enighet og at åpningen av ministermøtet ville bli utsatt til i dag.

Kaos

Men så slo de kontra: Klokka ni ankom ministrene og Opecs generalsekretær Rilwanu Lukman Opecs generalssekretariat i Wien, med en sverm av sikkerhetsfolk og journalister rundt seg, og kaoset var fullkomment.

De ulike lands delegasjoner ga hver for seg uttrykk for forskjellige størrelser på kuttene de var blitt enige om, men de skal være enige om å kutte sin oljeproduksjon med litt under 1,4 millioner fat per dag.

Dette tilsvarer et litt større kutt enn Opec ble enige om i mars i år. Totalt blir det samlede kutt i år på 2,65 mill. fat. Det vil bringe Opec tilbake til den produksjonen de hadde i november i fjor, da Opec gjennomførte sin sterkt kritiserte økning på 2,5 mill. fat pr dag.

Usikkert

Men i Opecs verden er ingenting sikkert. At Opec-ministrene nå er blitt enige om nye kutt, tilsier ikke at oljeprisene vil stige i særlig grad. Kuttene måtte vært større hvis man skulle sett en umiddelbar reaksjon i markedene, mener flere analytikere her i Wien.

I tillegg vil oljeaktørene se at kuttene blir realisert før de tror på Opec. Særlig er det knyttet stor usikkerhet til Irans oppfylling av avtalen. Men også andre land har vist at det er stor forskjell på løfter og praksis.

Oljeprisen gikk i går opp og ned med ryktene om hvilken avtale Opec ville komme fram til, men endte på en liten økning.
Generalsekretær Rilwanu Lukman sa til Dagbladet i går at han venter at alle landene vil komme til å oppfylle avtalen, også Iran.