Kaos til aller siste sekund

WIEN (Dagbladet): En Opec-avtale kommer ikke i havn uten en svært stor porsjon kaos, selv ikke i ærverdige Wien. Etter to dagers forhandlinger i keiserbyens luksussuiter ble Opec-ministrene enige om kutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Etter to dagers møter og beinharde forhandlinger i skyttel mellom Wiens beste hotellsuiter, klarte Opecs 11 eksellenser å bli enige i åttetida i går kveld. Bare en time før hadde de sendt ut en erklæring om at de ikke kom til enighet og at åpningen av ministermøtet ville bli utsatt til i dag.

Kaos

Men så slo de kontra: Klokka ni ankom ministrene og Opecs generalsekretær Rilwanu Lukman Opecs generalssekretariat i Wien, med en sverm av sikkerhetsfolk og journalister rundt seg, og kaoset var fullkomment.

De ulike lands delegasjoner ga hver for seg uttrykk for forskjellige størrelser på kuttene de var blitt enige om, men de skal være enige om å kutte sin oljeproduksjon med litt under 1,4 millioner fat per dag.

Dette tilsvarer et litt større kutt enn Opec ble enige om i mars i år. Totalt blir det samlede kutt i år på 2,65 mill. fat. Det vil bringe Opec tilbake til den produksjonen de hadde i november i fjor, da Opec gjennomførte sin sterkt kritiserte økning på 2,5 mill. fat pr dag.

Usikkert

Men i Opecs verden er ingenting sikkert. At Opec-ministrene nå er blitt enige om nye kutt, tilsier ikke at oljeprisene vil stige i særlig grad. Kuttene måtte vært større hvis man skulle sett en umiddelbar reaksjon i markedene, mener flere analytikere her i Wien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer