HVEM VINNER? I dag skal velgerne avsi dommen. Men det kan ta tid før resultatet blir klart. Tre faktorer skaper valgkaos. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HVEM VINNER? I dag skal velgerne avsi dommen. Men det kan ta tid før resultatet blir klart. Tre faktorer skaper valgkaos. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Jonas Gahr Støre vs Erna Solberg

Kaos-valget: Dette kan skje i kveld

- Det kan bli så jevnt at det kan hende ingen av partene vil innrømme nederlag på valgnatta, tror valgforsker. Dette er grunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandagens valgresultat blir kanskje ikke så klargjørende som mange håper. Ifølge professor og valgekspert Anders Todal Jenssen ved NTNU er det tre forhold som skaper kaos i første omgang:

  • Meningsmålingene fra ulike institutter spriker.
  • Mange bestemmer seg ikke før i siste liten.
  • Det er ikke sikkert stemmetellingen blir ferdig.

- Man vet ikke hvilken av de to sidene som få flertall, og det vil være et spørsmål hvor mange mandater de får. Målingene peker i ulik retning og avvikene er så store at det ikke bare kan skyldes statistiske feil, det må være noe systematisk, sier Todal Jenssen til Dagbladet.

Mange er usikre på hva de skal stemme. Ipsos siste måling for Dagbladet, tatt opp onsdag før valget, viser at nesten 12 prosent av de stemmeberettigede ikke hadde bestemt seg for hva de skulle stemme. Det utgjør 450 000 av totalt 3,76 millioner stemmeberettigede i Norge.

Rekordmange, over én million, har forhåndsstemt i år. Bare fra midnatt torsdag til midnatt fredag ble det registrert 139 257 forhåndsstemmer. Stemmene som er avgitt i en annen kommune enn velgeren er registrert i, må sendes til hjemkommunen før opptelling. En del av forhåndsstemmene ble sendt med posten fredag, men siden det ikke lenger er postgang på lørdager, blir resten sendt mandag. Det betyr at en del av stemmene ikke blir talt opp før på tirsdag.

ERNA SVARER: Partilederutspørring med statsminister Erna Solberg (H). Hun svarer også på publikums spørsmål. Vis mer

- Vi har ikke tall på hvor mange dette gjelder, sier Siri Dolven i seksjon for valg og demokrati i KMD.

For en uke siden påla kommunalminister Jan Tore Sanner kommunene å telle alle stemmene manuelt, av sikkerhetsgrunner.

- Det betyr ekstra jobb for noen kommuner, men det trenger ikke bety at resultatet blir forsinket, sier Dolven.

Ingen vinner på valgnatta?

Valgnatta i 2013 ble det borgerlig flertall. Da kunngjorde statsminister Jens Stoltenberg at han ville søke avskjed etter at han hadde lagt fram statsbudsjettet i oktober. Anders Todal Jenssen sier det ikke er sikkert at statsminister Erna Solberg kan gi klar beskjed på valgnatta om hvorvidt det vil bli borgerlige eller rødgrønne regjeringssamtaler.

VALGBODEN: Jonas Gahr Støre (Ap) er selv blitt rik gjennom arv, og likevel ønsker han å øke formueskatten. Under partilederutspørringen må han også svare på innvandring og skolepolitikk. Vis mer

- Det er ikke sikkert. Det kan bli en avklaring, men det kan også bli så jevnt at ingen av partene vil innrømme nederlag. Hvis småpartiene bikker over og under fra time til time under opptellinga, vil det være vanskelig for partilederne å si om det har tapt eller vunnet. Det kan gå langt ut på tirsdagen, sier Todal Jenssen.

Selv når det blir klart hvem vinneren er, kan det ta tid å klargjøre hvilke partier som kan regjere sammen.

DETTE SKJER PÅ BORGERLIG SIDE:

Hvis resultatet viser borgerlig flertall, vil Erna Solberg holde sine dører åpne for Frp, V og KrF og varsle «samtaler» på borgerlig side. Solberg fortalte Dagbladet for kort tid siden at hun fortsatt drømmer om en firepartiregjering. Disse fire har de nødvendige 85 mandatene, altså flertall på Stortinget, i snittet av målingene for september. Men det er et lite sannsynlig utfall. Venstre og KrF har sagt at det er utelukket å gå i regjering med Frp. KrF vil ikke en gang ha en ny, forpliktende samarbeidsavtale. De ønsker seg en sentrum-høyre-regjering bestående av KrF, Venstre og Høyre, men denne konstellasjonen har mindre oppslutning enn en fortsatt Høyre/Frp-regjering. Venstre har ikke vært like avvisende til en ny avtale med Høyre og Frp. Uten avtale med KrF og V, vil en mindretallsregjering av Høyre og Frp leve utrygt i Stortinget.

** Hareides reserveplan

KrF-leder Hareide klargjorde denne uka at han ikke vil være med Jonas Gahr Støre på å felle en Høyre-Frp-regjering rett etter valget.

- Det er naturlig at Erna fortsetter. Når vi har pekt på henne som statsministerkandidat, blir det rart å felle henne etter valget, også dersom hun velger å bli sittende med Frp, sa KrF-lederen til Dagbladet torsdag.

Dermed er flørten mellom Ap og KrF over. Men Hareide har en plan B. Kommer en ny Høyre/Frp-regjering med et statsbudsjett i oktober som Frp er dypt uenig i, eller med saker som KrF ikke kan gå med på, vil de stemme dem ned. Da kan regjeringen bli nødt til å gå av. De avgjørende sakene for KrF gjelder oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, liberalisering av alkoholpolitikken, tidlig ultralyd aktiv dødshjelp og søndagsåpne butikker. Hvis en ny blåblå regjering må gå av tidlig i sin periode, må en ny regjering dannes. Da er det uaktuelt for Jonas Gahr Støre å ta inn KrF.

- Det sier seg selv. Da har de stemt mot et slikt alternativ. Hva de mener utover i perioden, det får de ta ansvar for selv, sa Støre lørdag.

Regjering med Ap er uansett ikke Knut Arild Hareides plan A. Hareides strategi er ifølge Dagbladets kilder å få Erna Solberg til å kaste ut Frp etter en tid og danne Hareides drømmeregjering, med Høyre, KrF og Venstre.

Ifølge målingene vil en slik konstellasjon være i stort mindretall, men kilder i Venstre og KrF minner om Bondeviks sentrumsregjering og sier at det holder å være et styringsdyktig alternativ mange nok kan akseptere.

DETTE SKJER PÅ RØDGRØNN SIDE:

Flere målinger, deriblant Dagbladets siste, har MDG på vippen etter valget.

Miljøpartiet har sagt seg villige til å samarbeide både med Erna og Jonas. Men Erna Solberg anser ikke MDG for å være et reelt vippeparti, men som en del av den rødgrønne blokka. Hun avslår samarbeid med MDG.

- Hvis de fire borgerlige partiene ikke får flertall, er det jo naturlig at Jonas forsøker seg og ser om han kan finne et grunnlag å styre på, sier statsministeren til Dagbladet.

MDG-leder Rasmus Hansson har sagt til Dagbladet at han ikke tror henne.

- Jeg kan aldri i livet tenke meg at Erna Solberg går av som statsminister framfor å forsøke å finne en enighet med MDG, sier han.

Støres plan A er regjering med Sp og SV. Snittet av målinger i september gir disse partiene 75 mandater. MDG og Rødt får ikke bli med i regjering, sier han, men fredag inviterte han dem til å bli med på å felle Solberg-regjeringen og finne løsninger sammen i Stortinget.

- Hvis de mister flertallet, vil jeg se det som mitt oppdrag å finne en regjering. Da venter Erna Solberg på om vi får til det, så vil vi stille mistillitsforslag mot regjeringen. Så må de partiene som havner på Stortinget stemme over om de ønsker å bytte regjering, sa Støre i NRK-debatten fredag.

Til sammen har Ap, SV, Sp, Rødt og MDG 84 mandater i snitt på landets meningsmålinger i september. De mangler i så fall bare ett mandat for å få flertall.

I Norge har mindretallsregjeringer snarere vært regelen enn unntaket, historisk sett. Ifølge Wikipedia har alle regjeringer siden 1971 vært mindretallsregjeringer, med unntak av Kåre Willochs regjering fra 1983 til 1985 og Jens Stoltenbergs andre regjering fra 2005 til 2013.

ENKELT VALG: Det er trolig enkelt for Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre å velge hvem han skal stemme på. Video: NTB Scanpix Vis mer
VALGDAG: Nåværende statsminister Erna Solberg stemte i Bergen på valgdagen. Video: NTB Scanpix. Vis mer