Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaos ved kongens bord

Dersom det hadde vært valg i dag, ville det garantert blitt regjeringsskifte. Jens Stoltenberg ville levert sin avskjedssøknad og Hagen ville gjort alt for å komme i regjeringsposisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagen alt. 1 (Frp, KrF og H):

Frp, Høyre og KrF får 99 plasser . Politiske tyngdelover ville trolig presset fram denne flertallsregjeringen.

Carl I. Hagen er klar som et egg, og er trolig rede til å ofre kontroversielle saker for å få til dette alternativet. Høyre er ikke avvisende, og vil trolig akseptere Hagen som statsminister.

KrF er den harde nøtt, og avviser foreløpig muligheten for et slik samarbeid, men samtidig har Bondevik sagt den politiske situasjon må vurderes etter valget. KrF har fått smaken på regjeringsmakt, men vil trolig kreve Bondevik som statsminister.

Hagen alt. 2 (Frp og H):

Frp og Høyre får 81 representanter og mangler to for å ha flertall. En slik regjering ville neppe kommet. Hagen mener samarbeidsregjeringer uten flertall er noe tull.

Bondevik (KrF, Sp og V):

Alle kommer katastrofalt dårlig ut i MMIs måling. Med 28 representanter er sentrumsregjeringa en vits.

Stoltenberg alt. 1 (Ap, KrF, Sp og SV):

Et valg i nærheten av dette er så sjokkerende dårlig at Stoltenberg trolig hadde levert sin avskjedssøknad. En liten mulighet kunne vært en flertallsregjering Ap, KrF, Sp og SV. Målingen gir 83 plasser til disse partiene, og knapt flertall. Mye skal endres i politikken før en slik regjering ser dagens lys. Det måtte i så fall være et «kriseforlik», for å demme opp for Frp.

Stoltenberg alt. 2 (Ap, Sp og SV):

Dette alternativet har flertall i dagens Storting. Men selv om Stoltenberg har åpnet døra, tviholder Sp på sentrumsalternativet. Med dagens måling vil dette alternativet stått uten flertall - med fattige 65 representanter - og er uaktuelt.