Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaosdøgn i postkort- bygd under strømstans

Maten smelta, mobilen ble slått ut og museet ble mørklagt da strømmen gikk i idylliske Fjærland.

KAOSDØGN: Hotellsjefen og vaktmesteren ved bremuseet forteller om et kaotisk døgn i postkort-bygda Fjærland i Sogn og Fjordland. Her fra Hotel Mundal. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
KAOSDØGN: Hotellsjefen og vaktmesteren ved bremuseet forteller om et kaotisk døgn i postkort-bygda Fjærland i Sogn og Fjordland. Her fra Hotel Mundal. Foto: Agnete Brun/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har ikke kunnet servere gjestene kaffe en gang! sier vaktmester Svein Arne Bøyum på Norsk Bremuseum i Fjærland i Sogndal kommune til Dagbladet.

Like før klokka 20 i går slo kraftig lyn- og tordenvær ut strømmen flere steder i Sogn og Fjordane. De fleste stedene fikk strømmen tilbake etter en stund, bortsett fra postkort-bygda Fjærland.

Der ble de først strømløse og etter et par timer mistet de rundt 300 innbyggerne også mobildekninga.

Ingenting fungerte Først i 17-tida i dag fikk de strømmen tilbake.

- Jeg måtte dra til Sogndal sentrum for å ringe folk. Det har vært et kaos, sa hotelldirektør John Brekke ved ærverdige Hotel Mundal til Dagbladet i 16.30-tida.

Han sier at bygda har vært isolert fra omverdenen det siste døgnet.

- Ingenting fungerer når strøm, mobil og internettdekninga er slått ut, sier han.

Han fikk så vidt servert middag til hotellgjestene sine i går. I dag hadde matvarer smelta og det var slutt på varmtvannet.

- Amerikanerne synes det var litt morsomt også. De lurte på om det var vanlig at bygdene i Norge plutselig kunne bli strømløse, sier han.

Gratis museumstur Ved Bremuseet fikk strømbruddet større konsekvenser.

ÅPNET HUS: På grunn av strømstansen fikk ikke Nasjonalt Bremuseet tatt i mot betaling, så de rundt 500 besøkende i dag slapp å betale inngangsbilletten på 120 kroner. Foto: Odd Roar Lange/Dagbladet
ÅPNET HUS: På grunn av strømstansen fikk ikke Nasjonalt Bremuseet tatt i mot betaling, så de rundt 500 besøkende i dag slapp å betale inngangsbilletten på 120 kroner. Foto: Odd Roar Lange/Dagbladet Vis mer

Vaktmester Bøyum sier at de har hatt cirka 500 gjester fra inn- og utland i løpet av dagen. På grunn av strømbruddet fikk de ikke tatt betalt, så de holdt åpent hus i det mørklagte museet i dag.

- De fikk ikke sett museet slik de fortjente. De har fått gratis adgang og har fått ruslet litt rundt her inne, men vi har ikke kunnet tilby dem noe. Det har vært en tragisk dag. Jeg har ikke vært borti lignende, sier han.

Ifølge Sogn Avis sleit bøndene også med manglende elektrisitet i dag.

Fant ikke feilen Grunnen til at det tok så lang tid var at kraftselskapet Sognekraft ikke fant feilen.

- Vi så ikke feilen med det blotte øyet, men det viste seg å være en feil på en av isolatorene like ved museet. Det er nå fikset og strømmen er tilbake overalt, sier nettsjef Harald Stadheim i Sognekraft.

Operasjonssentralen ved Sogn og Fjordane politidistrikt opplyser at det ikke er meldt om situasjoner med fare for liv og helse mens strømmen var borte.

MÅTTE REISE: Hotelldirektør John Brekke ved Hotel Mundal måtte kjøre nesten fem mil til Sogndal for å få tak i folk på telefon i dag. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
MÅTTE REISE: Hotelldirektør John Brekke ved Hotel Mundal måtte kjøre nesten fem mil til Sogndal for å få tak i folk på telefon i dag. Foto: Agnete Brun/Dagbladet Vis mer