Kaoset, dramatikken og de enorme skadene

Leservideoer viser panikken som herjet regjeringskvartalet i minuttene etter bomba 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag dreier terrorrettssaken seg i stor grad om bomben Anders Behring Breivik sprengte i regjeringskvartalet.
Leservideoer fra 22. juli, tatt før området ble sperret av, viser kaoset og de enorme skadene som Breiviks bombe forårsaket.

Store deler av gatebildet er øde, bare dekket av ødelagt bygningsmasse, veltede biler, knust glass og deler av vegger og bygg. Andre steder ligger det omkomne og skadde på gata, samtidig som de første politifolkene og redningsmannskapene ankommer.

Totalt mistet åtte mennesker livet i bombeangrepet mot regjeringskvartalet.

Hektisk Første vitne i retten i dag, Tor Inge Kristoffersen, er ansatt i Departementenes servicesenter.

Han var blant vaktene som studerte bombebilen og så vidt fikk med seg registreringsnummeret før den gikk i lufta. Vaktsentralen ligger i kjelleren, rundt 20 meter fra eksplosjonen, og fikk også skader i eksplosjonen.

Kristoffersen forklarte seg i morges om de første hektiske minuttene etter bomba gikk av. Han mistet en kollega i bombeangrepet.

Gjødselbombe Så redegjorde ingeniør Svein Olav Christensen fra Forsvarsbygg om om den rundt ett tonn store gjødselbomben Breivik lagde. Breivik lagde bomba i låven på Vålstua gård utenfor Rena, som han leide i månedene før 22. juli.

Politioverbetjent Eva Birkefeldt Ragde skal legge fram bilder av åstedet, og innsatsleder Thor Langli i Oslo politidistrikt skal vitne om kaoset som oppsto etter eksplosjonen.

REKONSTRUKSJON: Her er et bilde tatt av Forsvarsbygg - og vist i retten i dag - av rekonstruksjonen av Breiviks bombe på Rena. Sprengningsekspert Svein Olav Christensen forklarte seg om bomba i dag. Foto: DBTV
REKONSTRUKSJON: Her er et bilde tatt av Forsvarsbygg - og vist i retten i dag - av rekonstruksjonen av Breiviks bombe på Rena. Sprengningsekspert Svein Olav Christensen forklarte seg om bomba i dag. Foto: DBTV Vis mer

Forsvarsbyggs og Langlis forklaring er tillatt kringkastet av retten, og vises direkte her på DB.no.

Deretter skal obdusent Arne Stray-Pedersen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt legge fram rapportene for de åtte personene som ble drept.

• Tidslinja som viser hva som skjedde 22. juli.

PARKERER: Anders Behring Breivik ankommer og forlater regjeringskvartalet 22. juli med en Volkswagen varebil full av nesten ett tonn sprengstoff. Vaktene i regjeringskvartalet trodde det var en vekter og en vekterbil. Foto: ABC Nyheter
PARKERER: Anders Behring Breivik ankommer og forlater regjeringskvartalet 22. juli med en Volkswagen varebil full av nesten ett tonn sprengstoff. Vaktene i regjeringskvartalet trodde det var en vekter og en vekterbil. Foto: ABC Nyheter Vis mer