Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaoset fortsetter

Italiensk høyesterett har talt. Det tar ikke Berlusconi så tungt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMANO PRODIS valgallianse fikk 19 002 598 stemmer. 18 977 843 mennesker stemte på Silvio Berlusconis koalisjon. Onsdag ettermiddag var det offisielt: Den italienske høyesteretten har talt, og Berlusconi har tapt. Kan italienerne endelig være helt sikre på det? Svaret er et rungende «tja». Berlusconi fortsetter, mest for syns skyld, å hevde at valget var skjemmet av urovekkende uregelmessigheter. Han krever fortsatt omtelling av en million annullerte stemmer. Når skal han erkjenne nederlaget? Når kommer han til å ringe til Romano Prodi, for å ønske ham til lykke med seieren? Aldri, antakeligvis. Ikke fordi han ikke skjønner hva Høyesterett sier. Det er et strategisk valg: han har allerede startet hverdagen som opposisjonsleder. Den italienske statsministeren pleier å si at han har tapt mange slag, men aldri en krig. Og krigen om hvem som skal regjere Italia er på ingen måte over.

DET MESTE TYDER PÅ at Silvio Berlusconis nærmeste allierte har planlagt en opposisjonstilværelse som får den aggressive valgkampen til å minne om en rolig ferie i Toscana. Berlusconis kulturminister Rocco Buttiglione var tidlig ute med å kommentere nederlaget med en subtil trussel: «Det hadde vel kanskje vært smartere av Oliven-alliansens leder å erkjenne at han ikke har stort nok flertall til å regjere på ordentlig. Men hvis han vil prøve, må han gjerne gjøre det. Vi venter på ham i parlamentssalen.» For om Prodi har vunnet, har Berlusconi også innkassert en seier. Først og fremst fordi valget ikke ga noe klart signal om at Italia vil bli kvitt ham, slik meningsmålingene og bookmakerne hadde spådd. I stedet vant Berlusconi muligheten til å gjøre Romano Prodis regjeringstid til et sant helvete. Målet er å la Prodi koke i sin egen kraft, til han skjønner at den politiske hverdagen blir for vanskelig. Så håper man på nyvalg, kanskje allerede over sommeren. «Denne regjeringen er dødfødt», har Berlusconi fortalt sine politiske allierte. De ubehagelige overraskelsene kan komme raskt.

I DET ITALIENSKE overhuset, Senatet, har Prodis koalisjon et flertall på to stemmer. Eller har de det? Et medlem av Berlusconis regjering påsto onsdag at én av senatorene man har regnet til Prodis gruppe, har byttet side, og at vedkommendes navn snart skal offentliggjøres. I så fall finnes ikke flertallet lengre. Og hvis denne påstanden viser seg å være tøys, lansert for å skape usikkerhet, illustrerer den uansett hvor skjørt Romano Prodis prosjekt er. Prodi skal styre med en svært mangfoldig koalisjon, som spenner fra tidligere kristendemokrater i «Hvitveispartiet», til kommunistpartiet, som fortsatt pynter seg med hammer og sigd. Det krever beinhard disiplin i rekkene for at den politiske hverdagen skal bli levelig. Det vil være vanskelig for noen av Prodis partnere å bryte ut av koalisjonen - de vil samtidig måtte ta på seg skylda for Berlusconis tilbakekomst. Likevel vil det bli vrient å få alle til å bli enige om de ambisiøse reformene mange mener Italia nå trenger.

ENDA EN FAKTOR bidrar til å forkludre situasjonen i Italia: Til tross for høyesterettsavgjørelsen, vil ikke en ny regjering bli utnevnt på en god stund. Det er Italias president som bekrefter utnevnelsen av statsministeren, og den nåværende presidenten Carlo Azeglio Ciampi har sagt at dette er en jobb for hans etterkommer. Ciampis presidentskap tar slutt i midten av mai, og hvem som skal ta over er også et betent spørsmål. Ett mulig navn er - ja, nettopp - Silvio Berlusconi. Han har lenge drømt om stillingen, som vil sikre ham makt, innflytelse og fred og ro fra rettssaker og andre ubehageligheter i mange år. Det er et mareritt for Prodi, naturligvis, men det finnes dem som mener stillingen som president er det egentlige målet med Berlusconis uthaling og fornekting av valgresultatet.

ETTER EN BITTER VALGKAMP håpet Romano Prodi at vårens valg skulle markere starten på en ny tid, der et Italia delt i to kunne samles og arbeide for en felles framtid. I stedet for forsoning har landet endt opp med et kaotisk spill om makten som teoretisk sett, i alle fall, kan ende opp med at Silvio Berlusconi blir president, med rett til å godkjenne eller forkaste lover. I alle tilfeller ser det ut til at Berlusconis æra, en av de mest spektakulære i moderne politisk historie, ikke er over ennå.

TAPER? Silvio Berlusconi.
VINNER? Romano Prodi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling