Kaoset i Syria kan spre IS ifølge professor

Stor risiko for at det amerikansledede flyangrepet virker mot sin hensikt, sier Nils Butenschøn.

KAN SPRE SEG: Midtøstenekspert og professor i statsvitenskap Nils Butenschøn beskriver situasjonen i Syria som et eneste stort kaos. Her deltar militante islamister fra den ekstreme islamistgruppen IS i en parade i den syriske byen Raqqa i slutten av Juni. Foto:  REUTERS / NTB Scanpix
KAN SPRE SEG: Midtøstenekspert og professor i statsvitenskap Nils Butenschøn beskriver situasjonen i Syria som et eneste stort kaos. Her deltar militante islamister fra den ekstreme islamistgruppen IS i en parade i den syriske byen Raqqa i slutten av Juni. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den ekstreme sunnimuslimske gruppen Islamsk Stat (IS) tar kontroll over stadig større deler av Syria og Irak, og med de amerikanskledede flyangrepene mener Midtøsteneksperten at faren for at gruppen sprer seg er stor.

Nils Butenschøn er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og en av Norges ledende Midtøsten-forskere. Han har også vært direktør for Norsk senter for menneskerettigheter i to perioder, først fra 2000 til 2004, deretter fra 2009 til 2013.

To hypoteser Professoren mener at operasjonen som er satt i gang av amerikanerne og den arabiske koalisjonen, bestående av Qatar, Jordan, Saudi-Arabia, De Forente Arabiske Emiratene og Bahrain, kan gå to veier. Den ene er at flyangrepene vil føre til en spredning av IS og de andre ekstreme islamistgruppene i regionen.

- Mange mener IS går for langt, og prøver å lage sine egne grupperinger, forklarer Butenschøn.

USA gikk tidligere ut og sa at den nye ekstreme islamistgruppen Khorasan var en større trussel enn IS fordi de har som hovedmål å angripe Vesten.

Butenschøn peker også på de mange internasjonale jihadistene som har strømmet til Syria og Irak for å kjempe sammen med IS. Amerikansk etteretning har estimert at mer enn 15.000 personer fra mer enn 80 nasjoner har reist for å krige i Syria.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer