Kevin McCarthy:

Kaoset i USA: - Grunn til uro

En speaker ble plutselig kastet i Kongressen. Dette vil ha ringvirkninger helt til Russland, tror eksperter.

KASTET: Kevin McCarthy svarer her på spørsmål etter å ha blitt kastet som speaker i Kongressen tirsdag. Foto: Getty / AFP / NTB
KASTET: Kevin McCarthy svarer her på spørsmål etter å ha blitt kastet som speaker i Kongressen tirsdag. Foto: Getty / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Annonse

- Det er grunn til uro, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen.

Et opprør på Republikanernes ytre fløy førte tirsdag til en historisk hendelse: Kevin McCarthy ble avsatt som speaker i Representantenes hus i Kongressen.

Han ble felt av åtte av sine egne partifeller, samt 208 fra det rivaliserende partiet, Demokratene.

Nå kan den amerikanske krigshjelpen til Ukraina stå og falle på hvem som blir hans arvtaker. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

- Ute etter bråk

De potensielle arvtakerne til speakerjobben har svært ulike holdninger til Ukraina, ifølge den republikanske grupperingen Defending Democracy Together (DDT).

Steve Scalis, som regnes som favoritt, har vist sterk støtte til Ukraina og rangeres dermed høyt av denne gruppa Trump-kritikere.

Det gjør ikke den Trump-allierte Florida-republikaneren Matt Gaetz, som var den som reiste forslaget om å felle McCarthy. Han har imidlertid sagt han vil støtte Scalis som ny speaker.

- UTE ETTER BRÅK: Matt Gaetz felte Kevin McCarthy og er ute etter bråk, ifølge USA-ekspert. Foto:Octavio Jones / Reuters / NTB
- UTE ETTER BRÅK: Matt Gaetz felte Kevin McCarthy og er ute etter bråk, ifølge USA-ekspert. Foto:Octavio Jones / Reuters / NTB Vis mer

- Gaetz er ute etter bråk uansett. Det er et åpent spørsmål om det mulig å finne fram til en løsning. Ingen vet noe sikkert, sier Snoen, som er skribent i tidsskriftet Minerva.

- Bekymring for Norge

Selv om enkelte rasler med sablene, tror verken Snoen eller den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug at USAs støtte til Ukraina faktisk vil falle bort.

- Men dette forsterker en generell bekymring knyttet til amerikansk utenrikspolitikk. Det er vanskeligere å ha tillit til den enn for noen år siden, sier Dalhaug.

Han mener det gir grunn til bekymring også for Norge.

- Det gir grunn til bekymring for Norge og alle land som er avhengig av USAs sikkerhetsgarantier. Særlig når utfallet av presidentvalgkampen kan bli at man får en eller annen variant av Trump eller Trump selv tilbake, sier Dalhaug.

- Skaper voldsom usikkerhet

Snoen tror uroen i Kongressen vil ha ringer i vannet helt til Russland.

- At det formidles usikkerhet om Ukraina-støtten, har nok en oppmuntringseffekt på russerne. Det bekrefter deres strategi, å holde ut til Trump eventuelt blir valgt som president. Så håper eller regner de med at støtten til Ukraina vil bli fjernet eller kraftig redusert, sier Snoen.

Trump, som prøver å bli president på ny, har aldri uttrykt støtte til Ukraina.

- Det er ikke sånn at løpet er kjørt hvis Trump blir valgt. Men det skaper en voldsom usikkerhet, sier Snoen.

Også Dalhaug tror truslene om å stanse Ukraina-støtten vil bli tolket positivt i Russland.

- Russland ser etter signaler som styrker tilnærmingen og tenkningen de selv har. At dette vil bli tolket positivt i Moskva, kommer man ikke utenom, sier Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer