Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kaoset kom med Delta

Beredskapsrådgiver Preben Aavitsland forstår politimester Sissel Hammer.

PÅGREP BREIVIK: Beredskapstroppen Delta pågrep Anders Behring Breivik på Utøya. Selv om det ble stilt spørsmål ved tjenestemenn fra Nordre Buskerud, mener politimester Sissel Hammer og sikkerhetsrådgiver Preben Aavitsland at Deltatroppen skapte usikkerhet. 

Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
PÅGREP BREIVIK: Beredskapstroppen Delta pågrep Anders Behring Breivik på Utøya. Selv om det ble stilt spørsmål ved tjenestemenn fra Nordre Buskerud, mener politimester Sissel Hammer og sikkerhetsrådgiver Preben Aavitsland at Deltatroppen skapte usikkerhet. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sissel Hammers forklaring til 22. juli-kommisjonen, som ble frigitt fredag, kommer det fram at hun stiller seg undrende til Deltas deltakelse i operasjonen, og mener lokalt politi ville ha kommet langt raskere til Utøya hvis ikke Delta var involvert.

Hun stiller også spørsmål ved at Delta dro mot Utøya før Nordre Buskerud selv anmodet om hjelp, slik praksis er. Hun omtaler det som en «forunderlig greie».

«De må rett og slett ha satt seg i bilene og kjørt uten en plan. Det var jo litt av en avgjørelse, sett i sammenheng med hva som hadde skjedd i Oslo», sier hun til kommisjonen. Nordre Buskerud ba først om bistand etter at Delta for lengst var på vei.

Bryter beredskapsprinsipper Beredskapsrådgiver og tidligere beredskapssjef i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, deler Hammers kritiske merknader.

- Uttalelsene hennes viser jo at Delta-troppen agerte og satte i gang på egen hånd. Det bryter med alt av beredskapsprinsipper, som sier at en krise skal håndteres på lavest mulig nivå og at etatene selv har ansvar for håndteringen på sine områder, sier Aavitsland til NTB.

- I Nordre Buskerud ser det ut som at planen var at de skulle fikse aksjonen selv, men så kommer plutselig Delta-gjengen kjørende, og da blir det uklarheter i kommunikasjon og kommandoforhold, påpeker han.

Gjørv-rapporten slår også fast at Nordre Buskerud på kort tid klarte å mobilisere en slagkraftig aksjonsstryke med i alt åtte bevæpnende tjenestemenn, at de hadde lagt en god aksjonsplan, og at politiet kunne ha ankommet Utøya klokken 18.15, tolv minutter før den første båten med Delta-styrker kom til Utøya, dersom den lokale planen var fulgt.

Bør styrke lokalt politi Gjørv-kommisjonen konkluderer imidlertid ikke i spørsmålet om det var uheldig at Delta ble brukt i operasjonen. Det beklager Aavitsland.

- Det er viktig å få avklart, for lokale politidistrikter trenger å vite om de skal løse situasjonen selv eller ringe Delta, hvis det for eksempel oppstår en skoleskyting, sier han.

Han mener det er uheldig at Stortinget bruker så mye midler på å styrke beredskapstroppen i Oslo.

- Det som trengs er jo å stryke de lokale politidistriktene, så de kan håndtere slike situasjoner. Delta er jo helt irrelevant hvis hendelsene skjer på Vestlandet, Sørlandet eller i Nord-Norge, påpeker han.

- Klokt av Delta Seksjonsleder for operativ seksjon ved Politihøgskolen i Oslo, politiinspektør Per Olaf Torkildsen, mener det ikke er grunn til å kritisere Delta for å ha rykket mot Utøya før de ble formelt anmodet om det.

- Jeg synes det er en fremoverlent og klok vurdering, fordi de skjønte at de trolig ville bli anmodet om hjelp. Ved å ikke vente, gjør de seg raskere tilgjengelig, det synes jeg er veldig positivt, sier Torkildsen.

Han vil ikke uttale seg om Delta totalt sett gjorde mer skade enn gagn ved å delta i Utøya-operasjonen.

- Da kommer vi inn i den store diskusjonen om lokale ressurser kontra spesialister, og i hvilken grad man skal vente eller bruke de ressursene man rår over der og da. I hovedsak skal man gå til øyeblikkelig aksjon, men så er det kanskje flere ulike momenter ved akkurat denne situasjonen som jeg ikke kan kommentere. Det blir også en diskusjon basert på etterpåklokskap og spekulasjoner, sier han.

Torkildsen sier Politihøgskolen etter 22. juli har lagt enda mer vekt på trening på såkalte skyting pågår-situasjoner for elevene.

(NTB)