Kaoset som felte Ueland

- Jeg kan ikke peke på noen feilbeslutninger, sier Osmund Ueland. Han mener han har fått en umenneskelig behandling. I går kveld veltet bitterheten ut av ham, og målet for utbruddet var styreleder Arent M. Henriksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før klokka 23 i går kveld låste Osmund Ueland seg inn i leiligheten i Homansbyen i Oslo. Sliten og bitter etter en lang dag tok han det siste heltemodige smilet til Dagbladet. - Det blir merkelig å våkne i morgen og vite at jeg ikke lenger har en jobb å gå til, sier Ueland.

Ueland føler seg sveket av styret. Han mener fortsatt at det er mye han kunne tilført NSB, men i går ruslet han alene hjem etter sin siste arbeidsdag i statsselskapet. Sommerferien kom noen uker tidligere enn forventet.

- Det har vært en merkelig dag, sier han kort og tar opp nøkkelen. Oppe i leiligheten i femte etasje er det mørkt. Osmund Ueland tar farvel, han har et slitent drag over ansiktet.

- Jeg føler meg egentlig ikke så veldig sliten, bare maktesløs, sier Ueland.

- Hva skal du gjøre i morgen?

- Jeg skal slappe av. Være hjemme. Jeg har vel egentlig ikke så mye å gjøre. Jeg har jo ikke noen jobb lenger, sier Ueland.

Føler seg sveket

Konsernsjefen føler seg sveket av styreleder og nekter for at han selv burde gått av.

- Jeg har mistet all tillit til Arent M. Henriksen, sa Ueland til NRK Sommeråpent i går kveld.

Selv ikke sluttvederlaget verdt 1,2 millioner er han fornøyd med.

- Jeg er ikke blitt riktig behandlet, verken menneskelig eller økonomisk. Jeg forventer å få en sluttpakke som passer en næringslivsleder på mitt nivå.

Etter programmet innrømmer imidlertid Ueland overfor Dagbladet at det har vært gnisninger i styret før gårsdagens dramatiske styremøte.

- Du sier at du har fått tillit fra styret helt fram til i dag, men er ikke sannheten at styret den siste tida ikke har godtatt mange av de sakene du har lagt fram?

- Det er riktig at de blant annet har bedt meg om å kvalitetssikre noen tall. Men det er helt normalt. Det er krevende å jobbe i forhold til et styre, og det er ikke alle sakene jeg får gjennom første gang.

- Du sier også at du har hatt full tillit fra de ansatte, men den eneste ansatte-representanten i styret som støttet deg i dag var lokførerlederen?

- Etter det jeg vet var det et samlet styre som til slutt sto bak avgjørelsen.

Dramatisk avskjed

- Føler du at du er blitt utpekt som en syndebukk ufortjent?

- Ja, det virker sånn at alt som er skjedd i NSB må jeg ta konsekvensene av.

- Skjønner du ikke at du måtte gå av etter alt som har gått galt den siste tida?

- Jo, NSB har vært gjennom mange dramatiske ting i år, og jeg skjønner behovet for å reagere, men denne avskjeden ble veldig dramatisk og overraskende.

- Dette er ikke første gang du har blitt bedt om å gå. Hvor mange direktør-liv tror du det er mulig å ha?

- NSB har vært gjennom så mye at man må regne med motgang, og det har jeg taklet. Jeg ville fortsette denne gangen også fordi jeg aldri har løpt fra det ansvaret det er å få en bedrift ut av en krise.

- Ingen feilbeslutninger

- Hva galt har du selv gjort?

- Hva galt jeg har gjort? Jeg mener jeg har gjort veldig mye bra for NSB, jeg har fått endret kulturen fra forvaltning til forretning. Det er klart jeg kunne hatt bedre kontroll over saker i en så stor organisasjon.

- Kan du selv identifisere feilbeslutninger?

- Jeg kan ikke peke på noen feilbeslutninger. Alle store beslutninger har vi stått sammen om i NSB.

- Du skal hjem til Egersund snart. Skal det bli godt å komme til mamma nå?

- Jeg drar neste helg, og det skal bli godt å ta ferie. Først skal jeg la det som er skjedd gå opp for meg. Det har det enda ikke gjort. Så skal jeg slappe av, og når høsten kommer skal jeg tenke på hva jeg skal gjøre. Jeg er bare 52 år, og har fortsatt kraft og lyst til å jobbe med krevende oppgaver. Jeg har ikke tenkt å melde meg ut av næringslivet, men nå er det viktig å stoppe opp å tenke seg godt om.

Styreleder Arent M. Henriksen avviste seint i går kveld å kommentere Uelands følelsesmessig sterke reaksjon på avskjedigelsen.

- Jeg har sagt nok, sa en tydelig sliten NSB-styreleder.