Kaoskanslerne møtes torsdag

Gerhard Schröder og Angela Merkel skal diskutere en mulig storkoalisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Misnøye med høy arbeidsledighet sørget for at forbundskansler Gerhard Schröders regjering ikke fikk fortsatt tillit ved det tyske valget søndag.

Men heller ikke opposisjonsleder Angela Merkel i det kristeligdemokratiske partiet CDU fikk nok stemmer til å kunne danne regjering. Dermed var kaoset komplett.

Tirsdag bestemte imidlertid både de to partiene seg for å innlede samtaler om en eventuell storkoalisjon. Partene har planlagt å møtes torsdag.

Sluke kameler

Både Merkel og Schröder utnevnte seg til vinnere av valget, og varslet begge at de ville danne regjering. Men faktum er at det må en koalisjon til før noen av dem kan utnevne seg selv til tysk forbundskansler. Og begge må være forberedt på å sluke hele kamelkaravaner dersom de ønsker regjeringsmakt.

Schröders håp om å fortsette som kansler er å sikre seg støtte fra det ytterste venstre, et parti som består av ekskommunister og avhoppere fra Schröders eget parti. Venstrepartiet har han selv tidligere sagt at han ikke engang vil ta i med ildtang.

Merkel må overtale De grønne, som i dag sitter i regjering med Schröder, til å snu kappen og bli med i hennes konservative regjering.

Svekket

Samtidig er hun sterkt svekket etter at CDU gjorde et mye svakere valg enn ventet. Nå ber hun om partiets tillit for å kunne fortsette som partileder.

Hva som skjer i regjeringsspørsmålet var tirsdag ikke avklart, bortsett fra at partene skal møtes til samtaler torsdag. Mange spekulerer derfor i om løsningen faktisk kan bli en storkoalisjon med en regjering der både Merkel og Schröder får plass.

– Nålen peker nå mer mot en storkoalisjon under Schröders ledelse, sier innenriksminister Otto Schily, som er medlem av Schröders parti.

De to partiene seg imellom har nok stemmer til å danne regjering, men må først overkomme store uenigheter.

(ANB-AP)

<B>ANSIKT TIL ANSIKT:</B> Torsdag møtes Tysklands to kanslerkandidater for å kjempe om makten.