Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kaospresidenten» snakker stadig oftere usant: - Han har overgått seg selv

Donald Trump serverer stadig flere usannheter og villedende påstander, viser Washington Posts løpende faktasjekk av den amerikanske presidenten.

Gjentar usannheter: Donald Trump har en stadig mer lettvint omgang med sannheten, viser Washington Posts løpende faktasjekk. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix
Gjentar usannheter: Donald Trump har en stadig mer lettvint omgang med sannheten, viser Washington Posts løpende faktasjekk. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Reality-preget som amerikansk politikk har fått: personkonflikter, drama, folk som kommer og som sparkes ut igjen. Trump i politikken er som et gedigent barslagsmål.

Det sa Hilmar Mjelde, postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet da avisa oppsummerte Donald Trumps første år i Det hvite hus i januar i år.

Washington Post hadde på det tidspunktet avdekket at presidenten hadde kommet med over 2000 falske eller misvisende påstander og løgner. Det tilsvarer et snitt på over fem usannheter og villedende påstander daglig.

Siden har det blitt verre, ifølge avisa.

For ved utgangen av mai, etter 497 dager i Det hvite hus, hadde president Donald Trump kommet med hele 3261 usannheter eller uriktige og villedende påstander, går det fram av avisas database.

Dermed har Trump selv sørget for å trekke opp snittet betraktelig, siden gjennomgangen i januar i år.

- Har overgått seg selv

I dag viser databasen at Trump i gjennomsnitt har servert 6,5 usannheter og villedende påstander daglig siden han tiltrådte, og hyppigheten ser ut til å tilta.

- Han har overgått seg selv med usannheter de siste dagene og har gjentatt og forsterket falske påstander om flere av de mest presserende kontroversene han står overfor, konstaterer Washington Post.

Avisa er nådeløs i sin omtale av presidentens mange løgner og konstaterer at «han har gjort det på Twitter, han har gjort det i oppkjørselen til Det hvite hus og han har gjort det i en tale til næringslivstopper».

De fleste usannhetene kommer i form av Twitter-meldinger, og også de kommer stadig hyppigere.

Trump sender nå gjennomsnittlig 11,3 Twitter-meldinger daglig, flere enn noensinne tidligere, skriver Washington Post.

Bare fra lørdag til tirsdag denne uka, har Trump tvitret falsk eller misvisende informasjon om innvandring minst sju ganger, ifølge avisa.

- Ingen sammenheng

Donald Trump selv har for vane å beskylde «Fake News»-pressen for å ljuge når amerikanske medier omtaler presidentens usannheter.

- Trump har en ekstraordinær likegyldighet til sannheten. Det fins ingen sammenheng mellom kunngjøringene hans, det han sier, og sannheten, sier Thomas Murray, tidligere leder for Hastings Center, som driver forskning på etiske spørsmål innen biologi og medisin.

Bella DePaulo, psykolog og forsker ved University of California, sier til avisa at Trumps bruk av gjentakelse er et spesielt effektivt verktøy for å overbevise følgerne hans om «sannheten» i presidentens usannheter.

- Når løgnere stadig gjentar den samme løgnen, så kan de sikre seg en enda større fordel. I alle fall blant dem som ønsker å tro på dem eller som egentlig ikke bryr seg, sier DePaulo og fortsetter:

- Så når folk hører de samme løgnene igjen og igjen, spesielt hvis de ønsker å tro på disse løgnene, så kan det opprettes en slags ny virkelighet. Det de har hørt begynner å framstå som noe som er opplagt, og ikke noe man trenger å sette spørsmålstegn ved, mener hun.

HØY TEMPERATUR: Det kokte over for flere av journalistene i salen da Trumps kommunikasjonssjef Sarah Sanders møtte pressen etter at justisministeren hadde vist til bibelen på spørsmål om å adskille barn fra foreldre på grensen mot Mexico. Video: CNN Vis mer

- Kaospresidenten

Ekspertene hadde i januar i år liten tro på at Donald Trump kom til å skjerpe seg, når det gjelder løgner og usannheter, i 2018.

- 2017 kan legges som mal for hvordan amerikansk politikk vil bli i 2018, sa Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet den gang.

Melby uttalte den gang at man med god grunn kunne kalle USAs president Donald Trump for «kaospresidenten» - for 2017 har vært et år fylt med kaos i amerikansk politikk og tror at dette året vil by på det samme.

- Trump er kaospresidenten. Han trives med bråk og spetakkel rundt seg. 2017 har ikke vært det mest turbulente året i amerikansk politikk, men det har vært et turbulent år preget av veldig mye direkte løgn og mye feilinformasjon, sier Melby.

USAnt

En av påstandene Trump har gjentatt oftest, og som ikke holder vann, er at det nå går bedre på New York-børsen enn noensinne.

Hele 97 ganger har han påstått dette, uten at det medfører riktighet av den grunn, ifølge Washington Post.

- Ser man på Standard & Poor’s 500-indeks blir det klart at amerikanske aksjer ikke har steget like mye i verdi som sammenliknbare utenlandske, skriver avisa.

Washington Post viser også til anonyme kilder i Det hvite hus, som mener pressen ikke er villig til å gi Trump en sjanse. De mener mediene alltid er på vakt for å beskylde presidenten for å fare med løgn - selv i tilfeller der presidentens uttalelser støttes av fakta.

Usant om Tyskland

Et annet konkret eksempel på usannheter, er Trumps gjentatte påstand om at det blir stadig mer kriminalitet i Tyskland, som følge av at landet har tatt imot mange asylsøkere. Presidenten bruker det som et argument for strengere grensekontroll i USA.

- Kriminaliteten i Tyskland har steget med mer enn 10 prosent (myndighetene rapporterer ikke disse forbrytelsene) siden migranter slapp inn, tvitret han for få dager siden.

Det stikk motsatte er tilfelle. Antallet anmeldelser i Tyskland falt i fjor med 10 prosent, til det laveste antallet på 30 år, opplyste landets innenriksminister Horst Seehofer nylig.

FÅR KRITIKK: Donald Trump får kritikk etter å gjengjeldt en hilsen fra en nordkoreansk general under toppmøtet med Kim Jong-un. Video: CNN Vis mer