Kaosvalg i Angola fortsetter lørdag

16 år siden sist. Valglokalene holdt stengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgavviklingen i Angola blir utvidet til lørdag i Luanda-provinsen på grunn av omfattende kaos og forsinkelser i stemmelokalene fredag.

- De stemmelokalene som hadde problemer, åpnes igjen i morgen. Og de som ikke åpnet, burde også fungere i morgen, sa leder Caetano de Sousa i den nasjonale valgkommisjonen fredag kveld.

I alt 320 valglokaler i Luanda kommer til å fortsette valget lørdag.

EU-observatørenes sjef Luisa Morgantini sier at organiseringen av det første valget i Angola på 16 år har vært en katastrofe.

Ved noen stemmelokaler var det lange køer, og noen av lokalene åpnet ikke før mange timer etter at valget begynte.

- De har ikke forberedt seg i det hele tatt, og de har ikke fått i gang stemmegivningen, fortalte hun fredag.

Krav om nyvalg

På grunn av de store forsinkelsene ber lederen av den tidligere opprørsbevegelsen UNITA, Isaias Samakuva, om det holdes et nytt valg til nasjonalforsamlingen.

Kaosvalg i Angola fortsetter lørdag

- Systemet kollapset praktisk talt, og vi må gjøre noe for å rette opp prosessen, sa Samakuva etter et møte med landets valgnemnd. Han fikk støtte av flere mindre opposisjonspartier.

Resultatet av valget er ikke ventet å foreligge før tidligst om en ukes tid. De fleste antar imidlertid at regjeringspartiet MPLA vil få flere stemmer enn UNITA og befeste sitt grep om regjeringsmakten partiet har hatt i 16 år. (NTB-AFP-Reuters).