Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hongkong:

Kaotisk - studenter rømte i kloakkrør

- Snart umulig å være der, sier universitetssjefen.

TILSPISSET: En demonstrant (tildekket) blir ført bort av helsepersonell utenfor Hongkong Polytechnic University onsdag. Foto: Anthony Wallace, AFP/NTB Scanpix).
TILSPISSET: En demonstrant (tildekket) blir ført bort av helsepersonell utenfor Hongkong Polytechnic University onsdag. Foto: Anthony Wallace, AFP/NTB Scanpix). Vis mer

Studentopprøret ved det polytekniske universitetet i Hongkong mot kinesiske sentralmyndigheter tikker mot et klimaks.

Onsdag forsøkte to studenter å rømme fra universitetsområdet via kloakkrør.

PRØVDE Å RØMME: Gjennom dette røret prøvde studentene å rømme. Foto: AP/NTB Scanpix
PRØVDE Å RØMME: Gjennom dette røret prøvde studentene å rømme. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

De ble pågrepet av opprørspolitiet da de løftet kumlokket på den andre sida.

Sjefen for universitetet, Teng Jin-guang, opplyser til nyhetsnettstedet RTHK at også tre andre hjelpere til de to studentene i kloakken ble pågrepet.

- Det er kaotiske tilstander der inne med farlige kjemikalier og stadig verre hygieniske forhold. Det er snart umulig å være der, fortalte universitetssjefen etter å ha vært rundt på det beleirede området onsdag.

Han anslår at det var rundt 100 personer igjen inne på området - av dem om lag 20 studenter.

Seinere onsdag rapporterte andre Hongkong-medier at det er rundt 50 personer igjen på universitet.

POLITIVAKT: En politimann på vakt utenfor inngangen til det polytekniske universitet i Hongkong onsdag. Foto: Ng Han Guan, AP/NTB Scanpix.
POLITIVAKT: En politimann på vakt utenfor inngangen til det polytekniske universitet i Hongkong onsdag. Foto: Ng Han Guan, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Det er i ferd med å bli tomt for mat og drikkevann, og sikkerhetssjefen i Hongkong oppfordrer alle til å overgi seg.

Bensinbomber og maskinpistoler

South China Morning Post melder at studenter og sympatisører innenfor og utenfor universitetsområdet har tatt i bruk både bensinbomber og pil og bue.

Politiet er rustet med halvautomatiske våpen og maskinpistoler.

KAOS: Demonstrasjonene fortsatte natt til tirsdag i Hongkong, og politiet har truet med bruk av skarp ammunisjon om nødvendig. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

Leder i den norske organisasjonen for utenlandsstudenter, ANSA, Hanna Flood, har ikke fått rapporter om at norske studenter er i trøbbel i Hongkong.

- Om lag 50 ANSA-medlemmer studerer ulike steder i Hongkong. Vi er i gang med en ringerunde til alle. Vi vet at flere har reist hjem eller til naboland. De som studerer utenfor sentrum i Hongkong forteller om veldig rolige forhold, sier Flood til Dagbladet.

UT: En demonstrant sjekker størrelsen på røret. Foto: AFP/NTB Scanpix
UT: En demonstrant sjekker størrelsen på røret. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Maria fra Asker: - Ville bare vekk

Maria Sundvor Schuller (22) fra Asker var student ved det store universitet fram til forrige mandag. Da akselererte uroen så kraftig at hun forlot det polytekniske universitetet og dro hjem.

- Jeg ble tilbudt ansiktsmaske på skoleområdet på grunn av den store faren for angrep seinere. Jeg ville bare komme meg vekk, sier hun til lokalavisa Budstikka.

Hun forteller at det allerede da, for ni dager siden, var såpeglatt inne på skolen på grunn av nedfall av tåregass.

- Bakken var dekket av glasskår fra molotovcocktailer. Demonstranter tente på gjenstander. Jeg ante ikke at det kunne gå så langt, sier hun.

Den tilspissede situasjonen i den tidligere britiske kronkolonien har skapt diplomatiske gnisninger mellom Storbritannia og Kina.

Ambassadør på teppet

En tidligere ansatt ved det britiske konsulatet i Hongkong, Simon Cheng (29), gikk onsdag ut med en historie, som umiddelbart førte til at den britiske utenriksministeren Dominic Raab har innkalt Kinas ambassadør til Storbritannia for en oppklaring.

Cheng sier at han i august i år var i fangenskap i 15 dager hos kinesisk politi med bind for øynene eller hette over hodet.

Han hevder at han ble torturert, og at det kinesiske politiet mer enn antydet at det er den tidligere «kolonieieren» Storbritannia som står bak opptøyene i Hongkong.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media