Kaotisk høyesterett styrker Bush-leiren

Washington: USAs høyesterett fant ingen løsning på valgkaoset som har preget landet i fem uker. Ved å sende hele saken tilbake til Floridas høyesterett har de ni dommerne i Washington toet sine hender og overlatt problemene til delstatens egne myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett brukte 34 timer på å komme fram til sin kjennelse, og motsetningene har åpenbart vært store. Men kjennelsen går langt i å servere Det hvite hus på et sølvfat til guvernør George W. Bush.

Formannen i det demokratiske partiet, Ed Rendell, trakk samme konklusjon og oppfordret sent tirsdag kveld, amerikansk tid, visepresident Al Gore om å stå fram og innrømme nederlaget.

- Gore bør stå fram nå og innrømme nederlaget, uttalte Rendell til TV-selskapet NBC.

Al Gore-teamet har opplyst at demokratenes presidentkandidat skal kommentere høyesterettskjennelsen i løpet av onsdagen.

Ordne opp selv

Sju av de ni dommerne mener beslutningen i Floridas høyesterett var grunnlovsstridig fordi likebehandlingen av velgerne var krenket. Flertallet sender hele saken tilbake til Tallahasse med klar beskjed: -Florida, dere må selv ordne opp i dette.

- Vi vil aldri få vite hvem vinneren av dette presidentvalget er, men vi vet hvem taperen er, skriver den liberale høyesterettsdommeren John Stevens i sin egen betenkning. Han konstaterte ganske enkelt at tiden er ute.

Men samtidig sier fem dommere, som dermed også er flertallet, at det ikke er tid til å ordne opp innenfor den fastsatte grunnlovsfestede fristen. Den avgjørelsen kom bare to timer før fristen gikk ut tirsdag 12. desember.

Da hadde allerede delstatsforsamlingen i Florida med overveldende flertall utpekt de 25 valgmennene som 18. desember vil avgi stemme for Bush. Det er lite sannsynlig at demokratene kommer til å oppnevne en konkurrerende valgmannsgruppe.

Dårlig for demokratene

En talsmann for visepresident Gore understreker at høyesteretts avgjørelse ikke er oppmuntrende, men Gore og alle andre er i tvil om hvordan høyesteretts kjennelse skal tolkes.

I den republikanske leiren var det derimot glede, og talsmenn for guvernør Bush mener Gore nå har brukt alle de muligheter han har til sin rådighet og bare kan innrømme nederlaget.

Den republikanske senator John Turner fra Virginia innrømmet direkte til TV-selskapet CNN at høyesteretts kjennelse er forvirrende. Hans demokratiske kollega fra California, Dianne Feinstien, slo kort fast at kjennelsen ikke er oppmuntrende for den demokratiske leir.

CNNs egne kommentatorer mente høyesterett med sin kjennelse har villet unngå å ta et klart valg mellom Bush og Gore. Men alle kommentatorene var i villrede om hvorvidt høyesterett har åpnet for håndtelling.

Kaos eller ikke

Høyesterett vil bare gå med på omtelling av forkastede stemmer hvis Floridas myndigheter kan utarbeide felles regler for hvordan tellingen skal skje. Om disse felles reglene skal gjelde for hele staten eller om hvert valgdistrikt skal utarbeide sine egne, var ingen i stand til å svare fyllestgjørende på.

De tre mest konservative dommerne, William Rehnquist, Antonin Scalia og Clarence Thomas ser for seg fullt kaos i Florida, men understreker samtidig at tiden er ute for å gå videre med denne saken. Det er flere enn disse tre dommerne som mener USA er preget av politisk kaos.

Alle de fire liberale dommerne har skrevet hver sin dissens, mens deres to sentrumsorienterte kolleger, Anthony Kennedy og Sandra Day O'Connor, inngår i flertallet, og har ikke gitt uttrykk for egne meninger.

(NTB-Ole Ludvig Nymoen)