Kaotisk innspurt

Hver tiende velger har ikke bestemt seg. SMS-aksjoner og taktisk stemmegivning kan avgjøre den historiske valgthrilleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De usikre ble neppe klokere av partilederdebatten. Den startet med åpen krangel mellom partiene på borgerlig side. Carl I. Hagen holder fast på at han vil kaste Kjell Magne Bondevik. Det er dermed helt usikkert hva slags regjering Norge får ved en borgerlig valgseier.

Etter debatten ville ikke Carl I. Hagen svare på hvem han tror er statsminister ved nyttår.-  Det er uinteressant nå, sier han.

Erna Solberg holder imidlertid fast på Bondevik.

Stor usikkerhet er det også om hva slags politikk de rødgrønne skal føre på viktige områder. Valget kan til overmål ende med at et eller flere småpartier kommer på vippen. På toppen av det hele har sms-aksjoner og oppfordring til taktisk stemmegivning skapt ytterligere forvirring blant velgerne.

Mens Halvorsen snakket til velgerne om å stemme rødt, kom TV 2s måling som viser at partiet nå har under ti prosents oppslutning. SV har mistet hver tredje velger siden valgkampen startet. Nå setter partiet sin lit til at 200 000 tekstmeldinger skal hjelpe.

Taktisk virvar

Valgforskere understreker overfor Dagbladet at få, taktisk avgitte stemmer kan bli utslagsgivende.

-  Taktisk stemmegivning kan avgjøre valget, men det krever en bevisst aksjon, sier Marcus Buck, valgforsker ved Universitetet i Tromsø.

 KAOSPILOTER: De jakter på de samme usikre velgerne, men taktikk og vilkårlighet kan avgjøre. Carl I. Hagen vil ikke ha Bondevik. Bondevik vil verken ha Hagen eller Jens Stoltenberg.  Og Jens Stoltenberg anbefaler bare seg selv. Foto: Robert S. Eik
KAOSPILOTER: De jakter på de samme usikre velgerne, men taktikk og vilkårlighet kan avgjøre. Carl I. Hagen vil ikke ha Bondevik. Bondevik vil verken ha Hagen eller Jens Stoltenberg. Og Jens Stoltenberg anbefaler bare seg selv. Foto: Robert S. Eik Vis mer

Det krever at du kjenner de siste målingene fra ditt hjemsted.

-  Hvor det lønner seg å stemme taktisk, avhenger av den fylkesvise mandatfordelingen. Hvis du ønsker et regjeringsskifte, kan det lønne seg å stemme SV, selv om Ap er din favoritt, hvis SV har et mer usikkert mandat i ditt fylke, sier valgforsker Tor Bjørklund ved Universitetet i Oslo.

SVs andrekandidat i Hordaland, Audun Lysbakken, er en av dem som vil nyte godt av taktisk stemmegivning blant de rødgrønne velgerne. -  Ap\'s mandater i Hordaland virker veldig trygge, mens jeg går ut og inn av Stortinget på annenhver måling, sier han.

I Oslo ryker trolig SVs tredjekandidat Heidi Sørensen ut av Stortinget, mens Ap har god margin på å beholde sine fire mandater.

Ap kan redde Sp

Mindre partier vil ha mer nytte av utjevningsmandatene. Det gjør Ap\'s velgere til de viktigste taktikerne. SVs og Sp\'s velgere må i større grad stemme på sitt hjerteparti for å sikre seg utjevningsmandater.

I Møre og Romsdal kan taktiske Ap-folk gi en stemme til Sp for å sikre de grønnes eneste mandat fra fylket. Arbeiderpartiet ligger an til å få inn to sikre mandater. De har ved flere målinger luktet på et tredje mandat, men ifølge målingen Sentio har utført for Sunnmørsposten, blåser valgvinden feil vei for Ap. Dermed kan de taktiske Ap-velgerne hjelpe Sp, uten at de to Ap-mandatene står i fare.

I Rogaland kan Ap-folk i teorien komme Sp\'s Magnhild Meltveit Kleppa til unnsetning, uten selv å tape mandater.

Haga trenger hjelp

Norsk Respons\' meningsmåling fra Budstikka, Romerikes Blad og Østlandets Blad viser at SVs to kandidater fortsatt sitter trygt. Senterpartiet går tilbake og partileder Åslaug Haga er ute.

SV-velgere kan være med og sikre rødgrønt flertall ved å sikre Hagas mandat. Risikoen er at SV mister stemmer som vil kunne gi dem verdifulle utjevningsmandater på landsbasis.

Høyre-medlemmer med Ola Mæle i spissen oppfordret tidligere i uka til taktisk stemmegivning for å få Venstre over sperregrensen. Det kan utløse et skred av utjevningsmandater, og øke sjansene for et borgerlig flertall. Valgforsker Frank Aarebrot ville satt i gang en liknende aksjon mot RV-velgerne hvis han var SV-er.

-  Det er bare i Oslo og Hordaland at RV kan sikre seg plass på Stortinget og partiet er for lite til å sikre seg utjevningsmandater. Dermed kan partiet få en rekke bortkastete stemmer i andre fylker, som heller kan gå til SV som er store nok til å sikre seg utjevningsmandater, forklarer Aarebrot.

Valgforsker Buck mener riktig spill hos de rødgrønne velgerne kan sikre regjeringsskifte, men legger til at dette er vanskelig å få til. -  Med et lite unntak for Venstre, er det ikke tradisjon for taktisk stemmegivning i Norge, i motsetning til for eksempel England, Spania og Tyskland. Men hvis de to blokkene befester seg i norsk politikk, vil vi nok se sterkere tendenser til taktikk her også, sier han.

Går for langt

Høyre-folks oppfordring om å hjelpe Venstre over sperregrensene har vært så vellykket at Høyre-ledelsen har begynt å skjelve i buksene. «Dette er så absolutt en risikosport ingen nå bør gå inn på,» skriver Høyres partikontor i Bergen i en mail til sine medlemmer.

Sentralledelsen har også sendt ut en oppfordring til sine medlemmer om å la partiet få stemmene selv.

«Vi hører at en del Høyre-folk vil stemme taktisk for å hjelpe Venstre over sperregrensen. Det er unødvendig nå,» heter det i en e-post Høyre-medlemmer mottok fra kampanjesjef Nordan Helland i forgårs, ifølge Nettavisen.

Valgforsker Bernt Aardal skjønner frykten.

-  Taktisk stemmegivning kan være et sjansespill fordi den enkelte velger ikke har oversikt over hvor mye som skal til for at hjertepartiet blir skadelidende.

USIKKER: Heidi Sørensen (SV)
USIKKER: Åslaug Haga (SP)