Kaotisk om våpenhvile i Midtøsten

Rykter om våpenhvile i Midtøsten i dag ble raskt redusert til «forsøk på å få i stand en avtale» om hvordan partene skal håndtere den stadig mer alvorlige situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det NTB erfarer er det nå kontakt på mange nivåer i Midtøsten, for å få til en avtale som bryter den sju måneder lange fastlåste situasjonen mellom Israel og palestinerne.

Økt militær vold, stengning av palestinske områder, stadig utbygging av israelske nybyggerboliger og flere palestinske terrorangrep, presser partene i konflikten til å ta nye steg.

Israels utenriksminister Shimon Peres sa under sitt besøk i Kairo i helga at palestinerne og israelerne er kommet fram til «en avtale om hvordan situasjonen skal håndteres».

Lette på trykket

På en pressekonferanse i den egyptiske hovedstaden i dag understreket Peres at Israel ikke kan neglisjere atmosfæren i de okkuperte områdene.

- Derfor har jeg på vegne av den israelske regjeringen informert president Mubarak om at vi skal iverksette øyeblikkelige og betingelsesløse tiltak for å gjøre livet enklere for folket som lever i de okkuperte områdene, sa Peres.

Utenriksministeren klargjorde ikke hvilke tiltak som skal iverksettes, men det internasjonale nyhetsbyrået Reuters skal ha fått informasjon om at israelske myndigheter planlegger å gi innreisetillatelse til rundt 11.000 flere palestinere, slik at de kan gjenoppta arbeidet i Israel.

Israel har holdt de palestinske områdene i Gaza og på Vestbredden stengt siden opprøret begynte i september i fjor, angivelig av sikkerhetsmessige grunner. Palestinerne mener blokaden har vært en kollektiv avstraffelse.

Ifølge det israelske forsvarsdepartementet har 15.000 palestinere i Gaza fått tillatelse til å dra tilbake til sine arbeidsplasser i Israel, siden fredag, men bare 2.000 skal ha passert grensen til Israel i dag.

Den palestinske arbeidsministeren, Rafiq Natsheh, sa at det ikke stemte at palestinske arbeidere har fått tillatelse til å dra fra Gaza til Israel igjen.

Soloutspill

Hvorvidt det egyptisk-jordanske fredsframstøtet i sin helhet blir støttet av begge parter var imidlertid søndag uklart, da det ikke forelå noen bekreftelse fra palestinsk side.

Forsker ved institutt for fredsforskning, PRIO, Hilde Henriksen Waage, sier det er vanskelig å vurdere dette utspillet, fordi man ikke vet om Peres gjør dette i egen regi eller om han faktisk har støtte hos den israelske statsministeren Ariel Sharon.

- Dette kan godt være et av de soloutspillene som vi har sett så mange av fra Peres tidligere. Slike utspill kan styrke bildet av ham som internasjonal fredsdue, men det er lite verdt dersom han ikke har mandat fra Sharon, sier Henriksen Waage til NTB, og legger til at forhandlinger så langt ikke har vært Sharons strategi.

- Jeg tror dem ikke. Peres forsøker bare å dekke opp for Sharon, sa den framstående palestinske politikeren Mustapha Barghouti til fjernsynskanalen BBC.

Uklart - Det er fortsatt punkter som må klargjøres, og jeg vil ikke påstå at alt er i orden og avtalt, sa Peres etter samtaler med Egypts president Hosni Mubarak og utenriksminister Amr Moussa.

Den egyptiske lederen hadde tidligere uttalt at «Israel og palestinerne er enige om en våpenhvile», og at fredssamtaler skal gjenopptas etter fire uker - uten å si noe om når våpenhvilen skulle tre i kraft.

- Direkte samtaler mellom palestinerne og israelerne om en våpenhvile er underveis, sa Moussa for sin del.

Egypts toppledere har nedlagt mye arbeid og prestisje i tilretteleggelsen for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

Bomber og granater

Én palestiner ble drept da en bombe eksploderte ved en buss som transporterte skolebarn fra en jødisk bosetting på Vestbredden i dag, meldte den israelske hæren. De mener eksplosjonen skyldtes en bilbombe, som var plassert omkring 100 meter fra en israelsk militærstilling. Ved siden av den eksploderte bilen lå én død, palestinsk mann.

Det var ikke umiddelbart klart om dette var en selvmordsaksjon eller et uhell under forberedelsene til en bombeaksjon. Enda en bombe eksploderte i den israelske byen Netanya, nord for Tel Aviv. Ingen ble skadd, ifølge politiet.

Den israelske hæren angrep Gaza med raketter søndag morgen, etter at palestinere skal ha brukt bombekastere mot jødiske nybyggere i Kfar Darom.

(NTB)