Kaotisk valg i Afghanistan

Kaos preget det historiske presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil bli en kjempehodepine og kaos dersom Hamid Karzai vinner etter at de andre kandidatene har trukket seg, sier en amerikansk valgobservatør til NTB. Kaos preget det historiske presidentvalget i Afghanistan lørdag.

Dagens valg gikk sin gang, trass i at samtlige av president Hamid Karzais utfordrere lørdag trakk seg og oppfordret til boikott.

De 15 presidentkandidatene viste til omfattende uregelmessigheter, blant annet at blekket som velgerne ble merket med for å hindre at de stemte to ganger, lot seg vaske av.

Kandidatene anklaget også valgkommisjonen for å støtte Karzai. - Dagens valg er ikke lovlig. Vi er ikke del av dette valget, sa presidentkandidat Abdul Satar Serat etter et møte med flere av de andre kandidatene.

Valgkommisjonen holdt et møte etter klager fra mange hold, men konklusjonen var at valget skulle gå sin gang. Derimot ble åpningstiden ved valglokalene forlenget med to timer og stengte kl.. 18 lokal tid i stedet for kl 16.

- Trakassering

Observatører NTB snakket med har ulik oppfatning av hva problemene har å si for valgresultatet.

- Dersom alle kandidatene trekker seg og Karzai vinner vil det bli store problemer, og jeg vet ikke hvordan de skal klare å løse dem, sier en amerikansk observatør.

Observatøren hadde besøkt valglokaler i Kabul-distriktet hele lørdag og sier han så en rekke uregelmessigheter.

- I tillegg til blekkproblemet forteller velgere at de er blitt trakassert, det har vært tilfeller der folk har gått inn bak forhenget der velgerne krysser av for kandidater og fortalt dem hvem de skal stemme på, og vi har sett folk med hendene nede i valgurnen. Så jeg skjønner godt at folk klager over valget, sier observatøren.

- Det er ikke i nærheten av å være nok observatører her. Hele valget ser ut til å mislykkes, legger han til.

- Men det positive i dag er at det så langt ikke har vært voldsaksjoner og at folk er glade for å få anledning til å stemme, sier han til NTB.

- Ikke sett uregelmessigheter

Lederen for OSSE-delegasjonen under valget, amerikaneren Robert Barry, er derimot langt fra pessimistisk.

- Jeg har nettopp kommet ut fra en valgstasjon og har ikke sett noe tegn til kaos eller uregelmessigheter, sier han til NTB.

- Blekk-problemene kommer ikke som noen overraskelse på meg. Og jeg mener kravene fra de kandidatene som vil boikotte valget er helt uakseptable. Man vet ennå ikke noe om hvor stort dette problemet har vært.

- Millioner av afghanere har allerede avlagt stemme, og å avlyse valget vil være galt. Vi støtter beslutningen om at valgprosessen ikke avlyses.

Barry mener det viktigste er at afghanerne får avlegge stemme.

- Det at millioner av afghanere har møtt fram og gitt sin stemme er viktigere enn at kandidater vil boikotte valget, sier Barry som mener det er for tidlig å si om det som er skjedd lørdag øker faren for vold og uro.

Blekk-fadese

Karzais fremste utfordrer, tidligere utdanningsminister Yunus Qanuni, ble rasende da han kom til stemmelokalet og oppdaget blekk-fadesen, og nektet å avgi stemme. - Dersom dette fortsetter, vil valget i Afghanistan savne enhver troverdighet, sa han, til nyhetsbyrået Reuters.

Landets valgkommisjon avviste protestene. - Det er tatt en beslutning om å la valget fortsette over hele landet, sa FN-talsmannen Manoel de Almeida e Silva.

Ifølge valgkommisjonen skyldes problemet at det var delt ut to ulike tusj-typer til valgfunksjonærene, en til å krysse av på stemmeseddelen med og en til å merke velgernes fingre med.

- De bruker feil penn, men vi tror dette er et relativt lite problem. Vi regner med at de nå er i ferd med å løse dette, sier en av valgkommisjonens rådgivere, Reg Austin.

(NTB)

BLEKK-KAOS: Tusjene som blir brukt under dagens valg har ført til krise i Afghanistan.
President Hamid Karzai.