Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaotisk valg kan føre til bråk i Kenya

Nairobi (NTB): Et kaotisk valg var ikke det Kenya trengte akkurat nå. Landets ledelse strever med å få Kenya til å framstå som stabilt for å gjenvinne tilliten i den internasjonale finansverdenen. Nå kan det i stedet bli vold og uroligheter blant skuffete velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Daniel arap Moi prøver på sin side å legge skylden for rotet på valgkommisjonen.

Valgfarsen fortsatte i dag. Opptellingen av stemmene, som skulle ha startet tidlig på morgenen, kom sent i gang. Fra enkelte stemmesteder ble det meldt at valglokalene ikke åpnet likevel, selvom valgkommisjonen mandag kunngjorde at lokalene skulle holde åpne det antall timer man mistet på valgdagen i går.

Årsaken til at avstemmingen ble utvidet, var at mange stemmelokaler åpnet flere timer for sent eller ikke i det hele tatt, på grunn av rot og tull og forsinkelser fra ende til annen.

Åpnet aldri

- Folk møtte opp klokken seks i dag også for å stemme, men de åpnet aldri lokalene. Da valgobservatørene og partirepresentanten e som hadde voktet over stemmeurnene hele natten protesterte, ble politiet tilkalt, og stemmeurnene ble kjørt til opptellingssentralen med væpnet politieksorte, forteller John, som var vitne til det hele, men som ikke vil ha hele navnet sitt på trykk. Bare halvparten av de registrerte velgerne, fikk avlegge stemme i løpet av mandagen, hevder han.

Prognoser er ikke ventet før tidligst onsdag. Uansett hva resultatet blir, vil store deler av opposisjonen ikke godkjenne det. Til det har uregelmessighetene vært for omfattende. Stemmeurner er funnet uten lokk, stemmesedler er funnet bortgjemt på valgkommisjonens kontorer, og det var for få stemmesedler i flere stemmelokaler.

Anklager kommisjonen

Kenyas president Daniel arap Moi anklager landets sentrale valgkommisjon for å manipulere valget slik at opposisjonen skal vinne.

Moi er ekstremt utilfreds med valgkommisjonens arbeid og den må bære det hele og fulle ansvar for valgkaoset, meldte den statlige radiostasjonen KBC tirsdag.

- Det var en veldig positiv interesse for dette valget, derfor frykter jeg at skuffelsen skal føre til voldsomheter, sier Finn Forsberg ved den svenske ambassaden i Nairobi. Han har bodd seks år i Kenya og synes valget er tragisk for kenyanerne.

Det lå en viss spenning i lufta valgdagen om hvorvidt Moi ville vinne en lett seier, eller om han ville måtte gå gjennom en ny valgomgang mot kandidat nummer to.

Kritisk for økonomien

Det ble foran valget sagt at president Daniel arap Mois minste bekymring var å få nok stemmer til å styre i fem nye år. Han vil få større problemer med å få landets økonomi på rett kjøl.

Det østafrikanske landet ble for 20-30 år siden sett på som et mønsterland - det skulle bli Afrikas Hongkong. Gjennom Mois 19 år ved makten har det gått stadig nedover. Rundt halvparten lever under fattigdomsgrensen, arbeidsledigheten tar piffen fra ungdommen, lite fungerer som det skal og forskjellen på fattig og rik er større enn noen gang.

I juli bestemte Det internasjonale pengefondet (IMF) seg for å holde tilbake en lånepakke over tre år på 205 millioner dollar (vel 1,4 milliarder kroner) fordi regjeringen ikke har vist reell vilje til å gjøre noe med korrupsjonen som gjennomsyrer store deler av det kenyanske samfunn.

Vedtaket er katastrofalt for Kenyas økonomi, som hviler tungt på hjelpen utenfra. Finansmarkedet reagerte straks, aksjekursene falt, renten steg dramatisk og landets valuta ble devaluert med 25 prosent.

I tillegg er Kenya i løpet av året først rammet av tørke, så av flom. Men verst er det at turist-strømmen til landet svikter. Voldshandlingene rundt havnebyen Mombasa tidligere i år, der 65 mennesker ble drept, har skremt de reisende. Safarituristene svikter også fordi dårlig vedlikeholdte veier gjør at kjøreturene tar dobbelt så lang tid som normalt. Turisme er landets tredje viktigste inntektskilde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!