Coronatesting:

- Kapasiteten kan bli utfordret

Måten vi tester på i Norge i dag, gir dårlig oversikt over smitten i Norge, mener FHI. Å teste mer for å få bedre kontroll, kan føre til at kapasiteten blir utfordret, sier Camilla Stoltenberg.

NEDJUSTERT: Etter at landet ble gjenåpnet i september, har smittesporingsarbeidet blitt nedjustert. Det er blant annet lagt opp til økt bruk av selvtesting. Det gir dårlig oversikt over epidemiens utbredelse i Norge. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
NEDJUSTERT: Etter at landet ble gjenåpnet i september, har smittesporingsarbeidet blitt nedjustert. Det er blant annet lagt opp til økt bruk av selvtesting. Det gir dårlig oversikt over epidemiens utbredelse i Norge. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Etter de siste ukenes smitteeksplosjon i flere norske kommuner, lanserte regjeringen fredag nye tiltak for å få smitten ned. Flere av tiltakene går ut på å teste mer.

Fra onsdag blir det blant annet krav om at uvaksinerte nærkontakter over 18 år tester seg - enten hver dag med hurtigtest, eller annenhver dag med PCR-test. I tillegg bør uvaksinert helsepersonell testes to ganger i uka.

Er du fullvaksinert, delvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom i løpet av de siste 12 månedene, bør du ta to tester i løpet av ei uke, dersom du bor sammen med, eller er tilsvarende nær, en smittet person.

Regjeringen ønsker også mer målrettet bruk av testing i skolene.

Forrige uke besluttet Oslo kommune å gjenoppta massetesting av skoleelever, og satser på å starte opp med testing to ganger i uka for elever i 5.- til 10.-klasse.

Beslutningen fikk Trondheim-ordfører Rita Ottervik til å reagere:

- Jeg er bekymret for at Oslo skal gjennomføre massetesting i skolene, fordi jeg er bekymret for om vi har nok tester. Nå har vi bare nok tester for ei uke av gangen, sa Ottervik til Dagbladet.

NASJONALE TILTAK: Regjeringen lanserte fredag flere tiltak i forsøket på å få ned smitten. Blant annet et økt fokus på testing, samt mulighet for å innføre coronasertifikat lokalt. Her er assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, statsminister Jonas Gahr Støre og FHI-direktør Camilla Stoltenberg på plass under pressekonferansen fredag i forrige uke. Foto: Torstein Bøe / NTB
NASJONALE TILTAK: Regjeringen lanserte fredag flere tiltak i forsøket på å få ned smitten. Blant annet et økt fokus på testing, samt mulighet for å innføre coronasertifikat lokalt. Her er assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, statsminister Jonas Gahr Støre og FHI-direktør Camilla Stoltenberg på plass under pressekonferansen fredag i forrige uke. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Ser på utstrakt testing

På spørsmål om testkapasiteten i Norge er god nok, svarer FHIs direktør Camilla Stoltenberg:

- Svaret er ja og nei. Den er høy på grunn av hjemmetesting, så der er svaret ja. Der økes også kapasiteten og det vil komme mange nye hjemmetester til landet snart, sier hun og fortsetter:

- Likevel så kan den kapasiteten bli utfordret, fordi vi nå ser på muligheten til å bruke testing i utstrakt grad for å kontrollere epidemien. Så der er svaret ja og nei.

SELVTEST: Tidligere i høst ble 90 000 barneskoleelever i Oslo testet to ganger i uka med selvtester. Denne uka starter massetestingen opp igjen i Oslo, men det er foreløpig ikke kjent hvilke klassetrinn som skal teste seg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SELVTEST: Tidligere i høst ble 90 000 barneskoleelever i Oslo testet to ganger i uka med selvtester. Denne uka starter massetestingen opp igjen i Oslo, men det er foreløpig ikke kjent hvilke klassetrinn som skal teste seg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Det er ett nei til, sier Stoltenberg.

- Det handler om at den måten vi nå tester på gir oss dårlig oversikt over epidemiens utbredelse. Vi har ikke nevneren, og ser tydelig på den positivraten som er nå, på over ti prosent, at det er mye vi ikke vet om utbredelse av smitte, forteller hun.

TESTER: - Det gjør ikke vondt. Trenger ikke ta pinnen så langt opp i nesa, og du kontrollerer det selv sier Casper Schou-Liberg. Vis mer

Ser på nye testmetoder

Dette gjør det også vanskeligere å se effekten av vaksinene, forklarer Stoltenberg. Dette fordi FHI da trenger informasjon om folk tester positivt eller negativt etter å ha vært utsatt for smitte - avhengig av om de er vaksinert eller ikke.

- Det er beredskap for å kunne skalere opp testingen betydelig, og så vil vi hele tida vurdere om vi har tilstrekkelig informasjon og om vi bør se på andre måter å teste på framover.

- Hvordan da?

- Nei, det er ikke noe vi ser spesielt på akkurat nå, men det at vi har så betydelig smitteøkning og økning i innleggelser, og så stor usikkerhet rundt utviklingen i befolkningen, det gjør at vi også ser på dette.

RASKT SVAR: Selv- og hurtigtester gir raskt svar på om du er coronasmittet, til forskjell fra PCR-testene som må sendes til laboratoriet for analyse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
RASKT SVAR: Selv- og hurtigtester gir raskt svar på om du er coronasmittet, til forskjell fra PCR-testene som må sendes til laboratoriet for analyse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Godt forsynt

I et brev Helsedirektoratet sendte til kommunene forrige uke, kommer det fram at det per 10. november er cirka 3 millioner selvtester og cirka 650 000 hurtigtester for bruk i helsetjenesten på nasjonalt beredskapslager. Det er igangsatt anskaffelser av ytterligere 10 millioner selvtester. Disse er forventet å være på lager i løpet av andre halvdel av desember.

En oversikt fra Helsedirektoratet, som Dagbladet har fått tilgang til, viser også at det de siste ukene til sammen er sendt ut flere millioner selvtester til kommunene.

Den tekniske forskjellen på hurtigtester og selvtester er at selvtesten er pakket på en slik måte at man kan ta den hjemme, mens en hurtigtest ofte må tas på en teststasjon av det kommunale apparatet, forklarer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet.

- Når anskaffelsen på 10 millioner er i havn, er vi er godt forsynt nå inn mot nyttår og vinteren. Men vi følger fortløpende med på forbruksmønstre for å sikre oss hurtigtester gjennom hele vintersesongen, forteller han til Dagbladet.

- God kapasitet

Og manko på tester, er han ikke så bekymret for.

- For selv om det vil bli et større forbruk innledningsvis, vil en bedret smittesituasjon føre til reduksjon i testing på sikt. Vi ser nå langt færre PCR-tester enn tidligere, men vi har fortsatt kapasitet til å øke kapasiteten, slik at 5 prosent av innbyggerne i kommunene kan testes. Den kapasiteten skal kunne skaleres opp på bare ei uke.

Helsedirektoratet oppfordrer personer som tester positivt på selvtester til å ta en PCR-test i regi av kommunen, for å få bedre kontroll på smittesituasjonen.

Det er også bedre kapasitet på laboratoriene nå enn tidligere, på grunn av økt bruk av hurtig- og selvtester.

- Samlet sett har vi god kapasitet på hurtigtester og PCR-analyser, og sikrer oss at vi fortsetter å ha den kapasiteten ut fra det forbruksmønstret som er også gjennom vintersesongen, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer