Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
STORE TALL: Antallet døde etter coronavirusett har oversteget 130 000 i USA. Vis mer

Coronaviruset i USA

Kapasiteten sprenges

Smitterekordene hagler i USA. Nå fylles intensivavdelingene ved sykehusene opp.

Den siste tiden har USA opplevd en voldsom smittebølge i mange delstater, og det kommer stadig nyheter om smitterekorder. Mange delstater som hadde begynt gjenåpningen etter nedstengningen, er nå tvunget til å sette i gang nye tiltak.

Nå melder CNN at minst 56 intensivavdelinger i delstaten Florida nådde sin makskapasitet tirsdag. I tillegg har minst 35 sykehus snart fulle intensivavdelinger, med bare ti prosent eller mindre ledig kapasitet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Bekymret

- Hvis vi fortsetter i dette tempoet, vil vi ikke ha nok respiratorer, ikke nok rom, sa David de la Zerda tirsdag, ifølge ABC News.

Han er intensiv-direktør og lungelege på Miamis Jackson Memorial Hospital. Da var bare fire av avdelingens 88 intensivsenger ledige.

Dr. Mina Tran, akuttlege i Texas, sier til TV-kanalen at 70-80 prosent av pasientene hennes har blitt innlagt med problemer med luftveiene eller symptomer på coronaviruset.

Også delstaten Arizona nærmer seg full kapasitet i intensivavdelingene, skriver The Washington Post. Dr. Murtaza Akhter i Arizona sier til CNN at antallet pasienter som renner inn på sykehuset gjør at han må ta vanskelige beslutninger om ressurser.

NEW YORK: En pasient behandles for covid-19 på et sykehus i New York. I mange amerikanske delstater fylles nå sykehusene opp av koronasyke pasienter. Foto: AP / NTB scanpix
NEW YORK: En pasient behandles for covid-19 på et sykehus i New York. I mange amerikanske delstater fylles nå sykehusene opp av koronasyke pasienter. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Jeg prøver å ikke være en varsler. Jeg er en akuttlege - vi er forberedt på dette. Både jeg og dr. Tran har trent hardt for dette. Men vi kan ikke ansette folk over natta. Og tallene fortsetter å øke. Det kommer bare til å bli verre og det er den skumle delen.

Å se folk som fortsetter å ignorere smittevernregler, mens Akhters avdeling behandler coronapasienter, gjør at han føler han mister håpet, forteller Akhter til CNN.

- Jeg vet ikke hva mer folk trenger å høre, sier han.

- Det er juli. Vi har visst om dette siden februar. Vi har en, to uker med smittevernutstyr, så bekymringen er veldig reell, sier ordføreren i Tucson, Regina Romero, ifølge CBS News.

I denne Arizona-byen risikerer folk å vente i timevis for å bli testet for viruset, i likhet med Los Angeles i California. Forsinkede testresultater er også et problem, skriver TV-kanalen.

Ikke enige

I skrivende stund har USA over 2 996 098 rapporterte smittetilfeller og over 131 000 dødsfall knyttet til viruset. USAs fremste smittevernekspert Anthony Fauci sa mandag at situasjonen virkelig ikke er god.

- Det er en alvorlig situasjon som vi må håndtere umiddelbart, sa han og la til at USA i virkeligheten bare er i virusets første utbrudd.

Men president Donald Trump er ikke enig.

- Jeg synes vi er i en god situasjon. Jeg er ikke enig med ham, sa Trump i TV-programmet Full Court Press tirsdag.

- Doktor Fauci bruker ikke munnbind, og nå sier han at folk skal bruke munnbind. Han har sagt mye rart, sa Trump og hevdet at mye av det har vært dårlige råd.

Trump har konsekvent nedtonet antall smittede og mener tallet kan forklares med økt testing.

- Vi har gjort en god jobb. Om to, tre, fire uker tror jeg vi er i en god posisjon, sa han videre.

Trekker USA ut av WHO

I går kom nyheten om at landet vil trekke seg ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), med virkning fra 6. juli 2021.

- Kongressen har fått beskjed om at POTUS (USAs president journ.anm.) offisielt har trukket USA ut av WHO midt i en pandemi, tvitrer senator Bob Menendez, som er Demokratenes øverste representant i utenrikskomiteen.

Dersom prosessen fullføres, mister WHO sin største økonomiske bidragsyter 6. juli neste år.

Trump har fått massiv kritikk for beslutningen om å forlate organisasjonen, mens demokratenes presidentkandidat i årets valg, Joe Biden, har gått ut og sagt at han vil reversere Trumps beslutning om han blir valgt i november.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!