PÅGANG: I Trondheim har man denne uka sett en dobling i antall personer som ønsker å teste seg for covid-19, sammenliknet med forrige uke. Vis mer

Coronaviruset:

Kapasiteten sprengt: - Det haster nå

Trondheim er en av kommunene med testkø. Leger mener at kommuner ikke har kapasitet til å følge opp coronasmitten, slik FHI ønsker.

Publisert

I Trondheim har man denne uka sett en dobling i antall personer som ønsker å teste seg for covid-19, sammenliknet med forrige uke.

Det forteller kommuneoverlege Tove Røsstad til Dagbladet.

I tillegg til at det har vært en del ventetid på coronatelefonen, er det mange som får beskjed om at de må vente når de ringer og ber om å få teste seg.

- Alle får teste seg, men vi prioriterer de som har et spesielt behov, som er syke eller i en risikosituasjon. Det betyr at en del andre må vente til neste dag. Det er ingen krise, sier kommuneoverlege Røsstad.

- De fleste har nokså lette luftsveissymptomer, legger hun til.

- Treghet i systemet

I løpet av de siste to ukene har ti personer i Trondheim fått påvist coronaviruset. Flere av dem har vært på reise til et såkalt grønt land, eller er nærkontakt til folk som har vært på en slik reise.

Kommuneoverlege Røsstad tror oppmerksomheten rundt denne økningen i antall smittetilfeller medvirker til at flere nå ønsker å teste seg eller ringer coronatelefonen.

- Kunne dere vært bedre forberedt på dette?

- Vi er forberedt og har utarbeidet en opptrappingsplan før sommerferien, men vi har ikke kjørt med overkapasitet i sommer. Når vi nå ser et større behov, bemanner vi opp litt før vi hadde planlagt, men det er litt treghet i systemet, så vi har hengt litt på etterskudd.

- Hvordan da?

- Vi har hatt et dilemma nå i sommer. Personer som har stått veldig på i hele år har hatt behov for ferie.

- Til det vil noen kanskje si at pandemien ikke tar ferie?

- Nei, men den har gitt oss en pause nå i sommer.

- Fortløpende vurdering

Kommuneoverlegen forteller at de allerede har fått inn flere folk, og at de har innført doble skift, slik at de kan gjennomføre tester både på morgen og på kveld.

- Vi er åpne for å teste veldig liberalt. Det skal ikke mye symptomer til for at folk skal få en test. Vi er enige med helsemyndighetene i at et av de viktigste redskapene framover er testing og bruk av karantene, sier Røsstad.

- Når tror dere at dere vil få opp kapasiteten tilstrekkelig?

- Vi har både i dag og tidligere i uken kjørt doble skift på testingen. I dag er det testet 235 personer mot vanligvis ca 150, og det er bare 10 personer som må vente med testing til i morgen. Jeg vil forvente at vi har en tilstrekkelig kapasitet over helgen, men kapasitet er noe vi vurderer fortløpende og trapper opp etter behov. I tillegg til den teststasjonen vi har, planlegger vi å oppgradere med en teststasjon til i ett av nabobyggene, sier hun.

- Haster

Den pensjonerte legen Einar Julsrud fra Trondheim mener det haster veldig å få opp testkapasiteten i byen.

- Nå haster det. Til helgen kommer mange hjem fra ferie, blant annet fra utlandet, og snart kommer også mange tusen studenter fra hele landet til Trondheim. Presset vil bare øke, og jeg er skeptisk til hvordan dette skal håndteres.

LEGE: Lege Einar Julsrud mener det er viktig å få opp testkapasiteten i Trondheim. Foto: privat
LEGE: Lege Einar Julsrud mener det er viktig å få opp testkapasiteten i Trondheim. Foto: privat Vis mer

- Når vi i tillegg vet at det gjerne tar to uker før man ser hvordan smitten utvikler seg, er det kjempeviktig at vi nå kommer i forkant med testingen. Vi kan ikke ligge i etterkant her, sier Julsrud.

Han mener det er urovekkende at folk ikke kommer gjennom på coronatelefonen, eller må vente et døgn for å få testet seg.

- Jeg vet det er kø på telefonen og at folk er fortvilet, og dette bekymrer også meg, sier han.

- Et økonomispørsmål

Folkehelseinstituttet publiserte i går en artikkel på sine nettsider, der de skriver at «det framover er ventet sporadisk økning i smittetallene i forbindelse med lokale utbrudd og klynger».

- Det er viktig at den gradvise gjenåpningen av ulike funksjoner i samfunnet følges opp lokalt gjennom sporing av nærkontakter, isolering av de som er syke, høy testkapasitet og gjennomføring av karantene etter gjeldende råd. Her er det viktig at kommunene følger opp, sier FHI-overlege Siri Hauge i artikkelen.

Lege Julsrud mener situasjonen i Trondheim nå viser at kommuner ikke har kapasitet til å følge opp smitten, slik FHI ønsker. Han sier han tror det er økonomien som ikke strekker til.

- FHI sier til kommunen at de må ordne opp i dette selv, men dette er jo et budsjettspørsmål. Man mangler midler til testing og til personale, slik at dersom det kommer en ny bølge nå, har man ikke kapasitet til å stå imot, mener Julsrud.

Han legger til:

- Vi tror hele tiden at vi er et land som kan surfe av gårde på en bølge med lite smitte, men pandemien er på vei opp. Flere land lukkes, som Spania i forrige uke og Belgia i dag.

På spørsmål om i hvilken grad økonomi/budsjett er avgjørende for test-kapasiteten i Trondheim, svarer kommunelege Røsstad:

- Vi bruker langt utover budsjett og tærer på et krisefond. Coronatelefonen og testing er prioriterte områder hos oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer