Kapasiteten sprengt flere steder i Norge: - Det ringer folk hver dag som vil kvitte seg med hund eller katt

Flere hjem- og eierløse dyr i Norge.

SPRENGT KAPASITET: Daglig leder ved Foreningen for omplassering av dyr i Oslo, Sindre Engen, forteller at de sikkert kunne fylt opp tusen plasser på gården. Det rapporteres om fulle omplasseringsinstitusjoner flere steder i landet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPRENGT KAPASITET: Daglig leder ved Foreningen for omplassering av dyr i Oslo, Sindre Engen, forteller at de sikkert kunne fylt opp tusen plasser på gården. Det rapporteres om fulle omplasseringsinstitusjoner flere steder i landet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rundt 30 hunder flyr rundt i de romslige hundegårdene i idylliske Sørmarka i Oslo. På jordet ved siden av beiter det er par sauer, men her er hundene aller mest opptatt av hverandre.

De bjeffer og hopper inn mot gjerdene omgitt av gress. Hele tiden strømmer det inn med mennesker som skal ut å gå tur med hundene. De veiver litt ekstra med halen når portene blir åpna for en gåtur i skogsområdene.

Livet kan kanskje virke idyllisk for hundene som bor her, men det de egentlig er på jakt etter, er et nytt hjem. Noen blir her et par uker før de finner sin perfekte match i en ny eier. Andre har vært her i årevis.

I Dagbladets hundespesial får du en fullstendig oversikt over ti av hundene ved gården som er på jakt etter et nytt hjem.

Hundrevis Norge har flere gårder der hunder, katter, kaniner og andre kjæledyr som ikke har noe hjem, bor midlertidig. Til enhver tid bor det hundrevis av kjæledyr uten hjem på landets omplasseringsinstitusjoner.

Dagbladet har besøkt Foreningen for omplasseringen av dyrs (FOD) gård på Klemetsrud sør i Oslo. Her er noen av hundene som er blitt forlatt, etterlatt, dumpet eller gitt opp og som er på jakt etter et nytt hjem.

- Den som har bodd hos oss lengst har vært her i over fem år. Det er ikke det vi ønsker. De som har vært her lenge, har ofte hatt en traumatisk opplevelse. Kanskje de har fått juling av tidligere eier, og får dermed vanskeligheter med å stole på folk. Dette krever at de nye eierne er erfarne, sier daglig FOD, Sindre Engen, til Dagbladet.

For liten kapasitet Han anslår at han tilbringer mellom 200 og 300 timer i måneden med omplasseringsarbeid. Gården er drevet av en håndfull medarbeidere og frivillige, og driften baserer seg stort sett på private donasjoner og arv.

Alt går til å finne nye hjem for kattene og hundene som bor på gården.

- I fjor hadde vi rekordsesong for omplasseringer. Da begynte mediene å skrive mye om det i mai og juni. I år har det ikke vært tilsvarende oppmerksomheten, og heller ikke samme interessen.

- Det er en evig problemstilling for oss. Det er et mye større behov enn vi klarer å dekke. Det ringer folk hver dag som vil kvitte seg med hund eller katt. For tre helger siden var det flere som ville levere hundene sine fordi de ikke skulle reise bort. Det er en del sløve folk som ikke tenker seg godt nok om før de skaffer seg dyr. Vi kunne sikkert hatt tusen plasser her, fylt det opp og dobla det, sier han.

87 prosent katter Hos Dyrebeskyttelsen Norge blir det tatt inn omkring 5500 dyr årlig. 87 prosent dem er katter, og de har nesten ikke kapasitet til å ta inn annet enn hjemløse dyr til sine mange lokalavdelinger.
 
- Det er lavsesong for adopsjon og høysesong for dyr inn nå i sommer. Vi tar inn hunder som er på rømmen eller når det er alvorlige dyrevernssaker, men vi har i utgangspunktet ikke mulighet til å ta inn de som har private eiere. Samtidig må vi hjelpe de dyrene vi allerede har inne, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Linn Krogstad til Dagbladet.

- Det er en enkelt skjebne bak hvert av dyra og enormt mye arbeid, men det er selvsagt verdt når man ser det går bra, sier hun.

Kattepine i Trondheim Hos Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag tar de ikke inn hunder til omplassering, men katter. De opplever en merkbar økning av dyr som trenger nye hjem om sommeren.

- Det blir født mye kattunger, og det er flere katter på vidvank når eierne er på ferie. Sommeren er ekstra ille. Det er færre hos oss, adopsjon av dyr står ikke i hodet på folk og det er på denne tida av året vi får flest henvendelser, sier leder i Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag, Hege Wensell til Dagbladet.

Hun forteller at det de siste åra heldigvis har kommet flere organisasjoner og aktører på banen som bidrar i adopsjonsprosessen og tar dyr til omplassering.

- Sommeren er et overlevelsesprosjekt for oss, og vi håper det stilles høyere krav til katteeiere fra myndighetene om blant annet kastrering og ID-merking, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer