KLAGET INN HEGNAR:  Kjendisadvokat Mona Høiness har klaget inn Kapital og Hegnar Online til Pressens Faglige Utvalg. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
KLAGET INN HEGNAR: Kjendisadvokat Mona Høiness har klaget inn Kapital og Hegnar Online til Pressens Faglige Utvalg. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

Kapital får kritikk for leder om kjendisadvokat Mona Høiness

Sto på trykk i september med tittelen Eldreraner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kapital får i dag kritikk av Pressens Faglige Utvalg (PFU), etter en leder om arvestriden mellom kjendisadvokat Mona Høiness og slektningene til det avdøde ekteparet Per Urdahl og Synnøve Anker Urdahl.

Lederartikkelen sto på trykk i september med tittelen Eldreraner.

Lederen var illustrert med et bilde av ansvarlig redaktør Trygve Hegnar og et av Mona Høiness. Bakgrunnen for lederartikkelen var dommen i den mye omtalte arvestriden, hvor Høiness vant fram i første rettsinstans. Saken ble seinere anket.

Høiness mener lederen rammer henne på en «ondsinnet og krenkende måte ved at hennes integritet og hederlighet trekkes i tvil på en uakseptabel måte.»

«Skrekkelig uttrykk» Line Noer Borrevik fra Stavanger Aftenblad, nestleder i PFU, synes ikke at dette er noen enkel sak, men påpeker at hun synes eldreraner er et «skrekkelig uttrykk» og en kriminaliserende karakteristikk.

- Spørsmålet er om Høiness er en eldreraner? Veldig lite tyder på det, sa Norrevik under behandlingen av klagen, og poengterte at lederen kommenterer en dom som konstaterer at Høiness nettopp ikke er en eldreraner.

Også Hadi Strømmen Lile, forsker ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, påpekte at Høiness vant arvesaken i Oslo byfogdembete.

Hadde overskriften stått i anførselstegn, ville Kapital imidlertid trolig ikke fått kritikk, fordi dette ville ha gjort det klart at lederartikkelen handlet om hvordan begrepet eldreraner kom inn i omtalen av arvesaken.

Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord var blant PFU-medlemmene som stemte mot kritikk av Kapital. Hun mener at tittelen må sees i sammenheng med resten av teksten, noe Kapital også anfører i sitt tilsvar til klagen.

- Når du leser artikkelen er det ingen tvil om at Hegnar ikke kaller Høiness en eldreraner, sa Beverfjord under behandlingen.

I tvil Også Håkon Borud fra Tønsbergs Blad og Øyvind Brigg fra TV 2 reserverte seg tydelig mot innstillingen: Kritikk (den mildeste reaksjonen i PFU) hjemlet i Vær Varsom-plakatens punkt 4.1: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon».

Håkon Borud påpekte at han mener en fellelse legger for strenge rammer for lederartikler og kommentarstoff.

Det ble også diskutert hvorvidt det var mer passende å felle Kapital for brudd på punkt 4.4: «Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet. Det er god presseskikk å oppgi kilden når opplysninger er hentet fra andre medier».

Flere av de andre sju medlemmene var også i tvil, men endte med å stemme for en fellelse.

Rettsstrid Høiness har også klaget inn nettstedet Hegnar Online for en leserkommentar hvor Høiness omtales som «eldreraner».

Etter en samlet vurdering, kom imidlertid PFU fram til at nettstedet ikke har brutt god presseskikk i denne saken.

Tidligere har også Høiness bragt Hegnar inn for retten for sexsjikanerende leserinnlegg på det samme nettstedet.

Også disse innleggene ble postet i forbindelse med omtale av det omstridte testamentet til det velstående og barnløse ekteparet Per Urdahl og Synnøve Anker Urdahl.

Før rettssaken fikk advokaten medhold av Pressens Faglige Utvalg (PFU) i at Hegnar Online brøt god presseskikk ved at innleggene var uakseptable og at de lå tilgjengelige i minst ti dager før de ble fjernet. 

Hun tapte imidlertid kampen mot Hegnar i retten, men bestemte seg for å anke saken.

Høiness og redaktør Trygve Hegnar har vært i tottene på hverandre siden bladet Kapital, Finansavisen og nettstedet Hegnar Online begynte å skrive om det omstridte testamentet.

FÅR KRITIKK: Trygve Hegnars Kapital får kritikk av PFU etter en lederartikkel som sto på trykk i september. Her er Hegnar avbildet i forbindelse med rettssaken mot Mona Høiness vedrørende sjikanerende leserkommentarer på Hegnar Online.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
FÅR KRITIKK: Trygve Hegnars Kapital får kritikk av PFU etter en lederartikkel som sto på trykk i september. Her er Hegnar avbildet i forbindelse med rettssaken mot Mona Høiness vedrørende sjikanerende leserkommentarer på Hegnar Online. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer