MEKTIGE KVINNER: Erna Solberg troner nok en gang på toppen av listen over Norges mektigste kvinner. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.
MEKTIGE KVINNER: Erna Solberg troner nok en gang på toppen av listen over Norges mektigste kvinner. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.Vis mer

Kapital har kåret Norges mektigste kvinner

Det er ingen tvil om at politikken er en viktig karrierevei om du ønsker å oppnå makt og innflytelse i samfunnet.

(Kapital): Som en soleklar ener på Kapitals liste over Norges mektigste kvinner i 2018, ruver statsminister Erna Solberg, for sjette året på rad. Hakk i hæl etter Solberg følger henholdsvis finansminister og partileder Siv Jensen, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide, kulturminister og partileder Trine Skei Grande og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Politikken dominerer

Norske politikere tapetserer hele åtte av de til, øverste plassene på Kapitals kåring av Norges mektigste. NHO-direktør Kristin Skogen Lund på syvende plass, og regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo, er de eneste ikke-politikerne blant topp ti.

Politikken er for øvrig en viktig karrierevei hvis man ønsker å oppnå makt og innflytelse i samfunnet. Hele 20 personer på Kapitals liste over Norges mektigste kvinner kommer fra politikken.

En annen suksessfaktor er lederstillinger i offentlig forvaltning. Så mange som 17 kvinner på listen har gått gradene i offentlig sektor, hvorav regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo regnes som den mektigste. Etter henne følger departementsråder og ekspedisjonssjefer, som av politikerne har fått delegert mye makt og innflytelse i samfunnet.

Næringslivet først på 13. plass

Først på 13. plass finner vi en kvinne fra næringslivet, der sjefen for Telenor Norge og Skandinavia, Berit Svendsen, regnes som den mektigste.

Kapitals undersøkelser viser dessuten at de viktigste utdannelsesløpene man bør velge om man som kvinne vil gå til topps i samfunnet, er jurist, siviløkonom, cand.mag. i ulike fag, økonomi/administrasjon/ledelse og medisin.

Hele listen over Norges 100 mektigste kvinner finner du i siste utgave av Kapital.

Andre økonominyheter:
Advarer mot to aksjer
Meglerhus: Aksjen bør kunne stige 42 prosent