Kapitalens løpegutt

Navn: Finn Bergesen jr. Alder: 54 Yrke: NHO-direktør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han jobbet ikke i hagen i går. Det får være måte på. Juristen med oppvekst i Hallingdal er ingen vestkantsnobb av natur. Han avviklet i stedet to møter i NHOs romslige lokaler på Majorstua og ryddet tid til en tur i marka etterpå.

Han går ikke fottur i nikkers og tweedjakke heller, for Bergesen er helt uten det borgerlige ytre hans forgjenger, Karl Glad, i det minste hadde en siste rest av. Finn Bergesen er selvsagt glad i familietradisjoner og oppbyggelig litteratur, men han snakker ikke med nasal lyd. Han er i det hele tatt så grå og alminnelig at treffer du dette ihuga friluftsmennesket i skauen, kan du ta ham for å være en idrettsleder i de lavere divisjoner.

Bergesen ble hentet til NHO på grunn av sin lange erfaring som forhandler. Årets innsats er kanskje ikke av ypperste kvalitet, men CV-en hans er lang. Han spesialiserte seg i internasjonal handelsrett og var blant dem som gjennomførte forhandlingene med daværende EF om en handelsavtale i 1973. Han ledet forhandlinger mellom Norge og EF i 1982, også, og før dette rakk han å være fiskeriattaché ved ambassadene i Washington og Ottawa. Seinere ble han generalsekretær i Norges Fiskarlag og direktør i Sildesalgslaget. Og fra 1995 til i fjor administrerende direktør i morselskapet til smøreostprodusenten Kavli.

Bergesen er hva juristene selv ynder å kalle en «clean cut kid». Til bergenser å være er han også ganske lavmælt. - Jeg foretrekker å komme fram til en løsning framfor en konfrontasjon, sa han da han tiltrådte arbeidsgivernes sjefsjobb. Slik gikk det altså ikke i år, og nå trenger Bergesen både sitt flegma og den fantasien han ikke virker å være breddfull av. Dessuten er arbeidsgiverne dømt til å tape vårens storkonflikt, for pengene renner ut av medlemsbedriftene fra klokka 06 i morgen tidlig.

Og dermed følges Bergesen med argusøyne av næringslivets spydspisser, alt fra kronetellende aviseiere til byggebransjens baroner: makter han å stå imot presset? Og har han noe å stille opp med i ordkrigen mot LO-boss Hågensen og hans generaler?

Bergesen savner streikens begrunnelse, sier han. Og som NHO-direktør er han forpliktet til å hevde det noe tilkortkomne standpunkt at LO-flertallet er det største problemet i norsk økonomi. For privatpersonen Bergesen er det neppe hyggelig å bringe landet ut i en storkonflikt. Hans trøst får være at han har til mer enn smøreost på brødskiva.