Kapitalistene savner Gro

Landets næringslivsledere savner Gro. Med Jens Stoltenberg som statsminister er det blitt vanskeligere å være kapitalist i Norge, mener NHO-sjef Finn Bergesen jr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi opplever en uforutsigbar situasjon. Jeg tror det var mindre usikkerhet og færre skatteendringer under Brundtland-regjeringen, sier en opprørt sjef for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til Dagbladet.

Bergesen jr. er ikke imponert over dagens Ap-regjering.

- I en globalisert verden er det konkurranse om å få bedrifter til sitt land. Mange land velger da å gjøre seg attraktive, mens Norge går i motsatt retning.

Usikker på Jens

Mens Gro Harlem Brundtland fikk de beste skussmål av landets bedriftsledere, er Jens Stoltenberg i ferd med å bli slaktet. Utbytteskatt og konjunkturavgift har fått Bergesen & co. til å se rødt.

- Vi har ikke lenger konkurransedyktige vilkår. Jeg vet ikke om ett eneste land utenom Norge som skjerper skattene.

Etter en mengde henvendelser fra fortvilte medlemmer ser NHO-sjefen fra toppen av sitt kontor på Majorstua stadig mørkere på situasjonen.

- Vi er avhengige av forutsigbarhet. I Norge i dag er vi usikre på hva som vil skje med skatten minst to ganger i året: Når revidert nasjonalbudsjett legges fram, og når statsbudsjettet legges fram.

NHO-sjefen har reagert kraftig på Thorbjørn Jaglands gjentatte utspill mot navngitte næringslivsledere. De er verken en gruppe i koma eller på sofaen, skal vi tro Bergesen jr.

- Jeg reagerer veldig sterkt på Jaglands negative uttalelser om næringslivsledere. NHO har 16000 medlemmer som ikke kjenner seg igjen i karakteristikkene hans.

At enkelte næringslivslederes svært gunstige lønnsavtaler har bidratt til å skape et bilde av pengebingeplaskende ledere, er han likevel delvis enig i.

- Det er bra at pressen tar opp en del «skandaler». Men det Jagland gjør er å stemple en hel yrkesgruppe på bakgrunn av enkelthendelser.

Bergesen jr. har skrevet brev til Jagland og bedt om et møte, men har ennå ikke fått svar.

Flere vil flytte

Onsdag truet landets rikeste mann, Stein Erik Hagen, med å flytte fra landet på grunn av politikken til «Skatte-Jens». Bergesen er ikke overrasket.

- Når vi strammer til, så vil kapitalsterke enkeltpersoner ønske å flytte til andre land. Og selv om ingen ønsker at bedrifter skal selges ut av landet, så kommer eierne til å bli motivert til å selge når de får bedre vilkår i andre land.

Statsminister Jens Stoltenberg fnyser av kritikken.

- Næringslivet klager aldri på rammevilkårene når skattene går ned, bare når det går opp, sier Jens Stoltenberg.

Statsministeren legger ansvaret for endringene i skattesystemet på næringslivet.

- En del av næringslivet har gjennom mange år presset på, og fått gjennomslag for, så store hull i delingsmodellen at det nærmest er blitt frivillig å betale skatt etter satsen for lønnsinntekt på 55 prosent og ikke bare 28 prosent for kapitalinntekt.

- En slik dramatisk uthuling av skattesystemets delingsmodell, det har vært en uforutsigbar utvikling. Vårt svar er at nok er nok. Vi kan ikke lenger ha svære hull i skattesystemet som de rikeste beriker seg av, sier Jens Stoltenberg.

KRITISK: NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr. er opprørt over at regjeringen skjerper skattetrykket på norske bedrifter.