SKAMFERT: Luis var bare ni år da han ble lurt av naboen ut i skogen. Her ble han overfalt, og naboen skar ut øynene hans og genitaliene. Gutten ble seinere funnet, og fraktet på sykehuset. Naboen ble stoppet på grensa til Malawi. Kroppsdelene skulle brukes i svart magi, og han fikk ca. 1600 kroner for oppdraget. Foto: Humane Africa.
SKAMFERT: Luis var bare ni år da han ble lurt av naboen ut i skogen. Her ble han overfalt, og naboen skar ut øynene hans og genitaliene. Gutten ble seinere funnet, og fraktet på sykehuset. Naboen ble stoppet på grensa til Malawi. Kroppsdelene skulle brukes i svart magi, og han fikk ca. 1600 kroner for oppdraget. Foto: Humane Africa.Vis mer

Kapper kroppsdeler av barn til svart magi

Luis (14) fikk skåret av genitaliene og øynene. Kroppsdelene skulle brukes til svart magi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MAPUTO (Dagbladet) : - Naboen min inviterte meg med på å jakte rotter. Vi gikk mellom banantrærne, og da slo ham meg i brystet med en stein. En annen mann kom bakfra og lukket øynene mine. Jeg ville skrike, men klarte ikke. Naboen min skar ut øynene mine og genitaliene mine. Han kuttet av penisen min og testiklene. Jeg ble forlatt på bakken, forteller Luis (12).  

Han var bare ni år gammel da genitalier og øynene ble skåret bort. Naboen, som utførte ugjerningen, ble stoppet mellom Mosambik og Malawi med Luis´kroppsdeler pakket i plast - han forklarte at han fikk litt under 1600 kroner for oppdraget, og at delene skulle brukes til svart magi.

- Det er helt horribelt å tenke på at man angriper barn, og mens de er levende skjærer av dem kroppsdeler, for så å la de ligge igjen for å dø, sier Simon Fellows, leder av Humane Africa, til Dagbladet.

De har intervjuet flere hundre ofre og vitner, og laget rapporten «Trafficking Body Parts in Mosambique and South Africa», som er det første arbeidet gjort for å dokumentere handelen med kroppsdeler i landene.

SELGER KROPPSDELENE: Dette bildet er tatt ikke lenge etter at Luis ble angrepet. Han er en av mange barn som har fått lemmer avskåret fordi det skal selges og brukes til sort magi. Foto: Humane Africa
SELGER KROPPSDELENE: Dette bildet er tatt ikke lenge etter at Luis ble angrepet. Han er en av mange barn som har fått lemmer avskåret fordi det skal selges og brukes til sort magi. Foto: Humane Africa Vis mer

Annenhver uke skjer lignende overfall minst én gang i Mosambik og deler av Sør-Afrika.

Ifølge sterk religiøs overtro kan kroppsdeler brukt i naturmedisin gi folk styrke. Barn er oftest ofrene - og genitalier og øyne er det som oftest stjeles og selges videre. Ifølge overtro er det viktig at offeret er i livet når kroppsdelene fjernes, da vil effekten av det var størst.

De fleste ofrene blir fortatt for å dø, bare en av fem overlever slike angrep.


-De skamferte meg  - De angrep meg fordi de så at jeg var et barn og at jeg ikke kunne gjøre noe. Jeg er trist fordi jeg ikke lenger er en mann. De skamferte meg, sier João, som var 14 år da han fikk genitaliene skåret av og stjålet.

Han ble lurt ut i skogen av en barnehagevakt.

GÅR PÅ SKOLE: Luis er i dag 14 år, og går på en skole for blinde. Fordi familien er for fattig til å ta seg av ham, kan han ikke bo hjemme. Han er også avhengig av daglige injeksjoner og medisiner. Siden prosjektet om salget av kroppsdeler mangler finansiering, betaler lederen, Simon Fellows, av egen lomme for å hjelpe Luis. Foto: Humane Africa.
GÅR PÅ SKOLE: Luis er i dag 14 år, og går på en skole for blinde. Fordi familien er for fattig til å ta seg av ham, kan han ikke bo hjemme. Han er også avhengig av daglige injeksjoner og medisiner. Siden prosjektet om salget av kroppsdeler mangler finansiering, betaler lederen, Simon Fellows, av egen lomme for å hjelpe Luis. Foto: Humane Africa. Vis mer

- Han bandt hendene mine med en t-skjorte, og begynte å banke meg. Så kom to andre menn til, de holdt meg nede, og da jeg ropte om hjelp puttet de jord i munnen og nesa mi. Da de begynte å skjære i meg, besvimte jeg. Da jeg våknet så jeg en av mennene pakke genitaliene mine i et tøystykke, før han løp avgårde. De trodde jeg var død. Jeg besvimte igjen, da jeg våknet kom det blod fra hodet mitt, sier João.

Han ble liggende i en grøft i to dager, før han klarte å slepe seg opp på en vei. Her ble han funnet, og fraktet til sykehus.

I Joãos tilfelle kjente han angriperen. Det er ikke uvanlig. Som oftest er angriperen bare en mellommann som har fått et bestemt oppdrag fra en heksedoktor, og de tar i bruk enkle redskaper som steiner, kniver, macheter eller skrutrekkere. De angriper gjerne barn de kjenner, slik som nabosønnen eller fjerne slektninger.

- De får en bestilling på for eksempel genitalier fra gutt på 10 år, også høster de det inn. Heksedoktorene selger dette videre til klientene sine som en del av en behandling. Folk fra lokalsamfunnene går til heksedoktorer hvis de ønsker at jobben skal gå bra, for å få forbedret helse, for at forholdet skal vare, for å bli gravide eller mer seksuelt aktive, forklarer Susana Ferreira, koordinator for Humane Africa.

ANGREPET FORDI HAN VAR BARN: João var 14 år da han ble angrepet. Fortsatt har han synlige arr i bakhodet. Han mistet også genitaliene sine. - Jeg er trist fordi jeg ikke lengre er en mann, forteller han. Foto: Humane Africa
ANGREPET FORDI HAN VAR BARN: João var 14 år da han ble angrepet. Fortsatt har han synlige arr i bakhodet. Han mistet også genitaliene sine. - Jeg er trist fordi jeg ikke lengre er en mann, forteller han. Foto: Humane Africa Vis mer

I rapporten peker de også på at det ikke bare ofrene som lider, også nabolagene hvor et angrep har skjedd blir traumatisert. Historiene er mange:

- Jeg så et blodspor og fulgte etter det. Jeg trodde det var et lam som var ulovlig slaktet. Her fant jeg en kvinne og hennes 13 måneder gamle sønn. Et bryst manglet, og barnet lå inntil det andre. Morens øre og nese var fjernet. Gutten hadde ikke bukse på seg, for genitaliene var fjernet. Også høyre hånden var kuttet av, men gutten var enda i live. Jeg skrek om hjelp og besvimte, forteller en  kvinne. 

Mange er engstelige for å slippe barna av syne.

- Jeg er veldig redd, fordi vi alle er i fare, vi kan ikke leve trygt lenger, særlig ikke på natten. Vi lever i konstant frykt I denne landsbyen, forteller en kvinne som var vitne til at den 16-åring fikk genitaliene fjernet.  

Frosne hoder Fellows hørte først om salg av kroppsdeler da noen nonner som bort på grensen mellom Mosambik og Malawi hadde sett en mann frakte frossede barnehoder over grensa. Rystet av det han hørte, ønsket han å kartlegge omfanget av kroppsdelssalget.  

OVERTRO: I dette huset skal et offer ha mistet livet og blødd i hjel, da noen stjal kroppsdelene fra ham. På grunn av overtro brant landsbyen ned huset. De tror huset vil bringe uflaks hvis det får stå. Foto: Privat.
OVERTRO: I dette huset skal et offer ha mistet livet og blødd i hjel, da noen stjal kroppsdelene fra ham. På grunn av overtro brant landsbyen ned huset. De tror huset vil bringe uflaks hvis det får stå. Foto: Privat. Vis mer

Med midler fra den norske ambassaden i Mosambik gjennomførte han den første kartleggingen av handelen med kroppsdeler.  

Ifølge Fellows undersøkelser har bare etterspørselen etter kroppsdeler økt. Et økt press på å lykkes med jobb og bli rik, og en desperat kamp for å forbedre livene sine, får folk til å går til heksedoktorer. De tar imot kurer til tross for at det tydelig kommer fra kroppsdeler.

En kvinne innrømte at hun gikk med et belte med flere barnefingre og peniser, og drakk en mikstur bestående av blod, fordi heksedoktoren sa det ville hjelpe henne å bli gravid.

- Jeg var desperat, sier kvinnen.  

DOKUMENTERT: Susana Ferreira (til venstre) og Ana do Rosário, har sammen med Simon Fellows, i organisasjonen Humane Africa. De har gjort en omfattende dokumentering av salg av kroppsdeler. Nå prøver de å jobbe opp mot lokalsamfunnene for å minske etterspørselen etter kroppsdelene. Foto: Håkon Eikesdal
DOKUMENTERT: Susana Ferreira (til venstre) og Ana do Rosário, har sammen med Simon Fellows, i organisasjonen Humane Africa. De har gjort en omfattende dokumentering av salg av kroppsdeler. Nå prøver de å jobbe opp mot lokalsamfunnene for å minske etterspørselen etter kroppsdelene. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Temaet er svært tabubelagt, og hittil har ingen blitt dømt for tyveri av kroppsdeler i Mosambik. Inntil rapporten forelå, nektet myndighetene for at dette fant sted.

 - Folk er redde for hva heksedoktorene kan gjøre mot dem. Det gjelder ikke bare vanlige folk, men denne frykten finnes også hos politiet og myndighetene, sier Fellows.  

Det er også vanskelig for myndighetene å spore kroppsdelene tilbake til offer: handelen foregår på tvers av grensene, og landene har et dårlig utviklet system for DNA-sporing.

Etterspørselen hos lokalbefolkningen Etter å ha kartlagt omfanget, har Fellows med sine kolleger reist rundt i provinsene i landet, og snakket med lokalbefolkningen om problemet. Det er ikke nødvendigvis lovgivning eller straff som vil endre bildet - først må man få ned etterspørselen: 

- Det er her etterspørselen etter kroppsdeler kommer i fra. Derfor må vi få dem til å forstå at det å gå til en heksedoktor og få en «kur» bestående av kroppsdeler - henger sammen med drapet på et barn noen dager før. Jeg tror mange bare har vendt det døve øret til - ikke av ondskap - men i desperasjon, sier Fellows.  

SKULLE KUTTE AV LEPPENE: Denne kvinnen ble kidnappet inn i en bil. Her prøvde flere menn å skjære av henne leppene. Kvinnen klarte å kjempe seg ut av bilen, men har fortsatt synlige arr. Foto: Humane Africa
SKULLE KUTTE AV LEPPENE: Denne kvinnen ble kidnappet inn i en bil. Her prøvde flere menn å skjære av henne leppene. Kvinnen klarte å kjempe seg ut av bilen, men har fortsatt synlige arr. Foto: Humane Africa Vis mer

En annen del av prosjektet har gått på å støtte ofrene. Mange kommer fattige kår, hvor det mangler både hygiene og medisinske ressurser, dessuten synes noen det er så sosialt stigmatiserende at de ikke ønsker å komme tilbake til landsbyen sin.

Luis er et av ofrene som får hjelp. Han er nå plassert på en skole for blinde. Han kan ikke flytte hjem igjen, for daglig må han få injeksjoner med testosteron - da genitaliene hans ble fjernet mistet han evnen til å produsere dette selv. Han har gått igjennom flere operasjoner, blant annet for å på plass urinfunksjonen.  

Men prosjektet mangler finansiering, dermed har ikke Humane Africa hatt mulighet til å følge opp lokalsamfunn eller ofre.

- Vi har ingen midler til holde Luis på skolen, men han ville ikke overlevd i sin hjembygd, derfor betaler vi av egen lomme for at han skal kunne gå på skolen, sier Fellows. 

DOKUMENTERT HANDEL: Leder av Humane Africa, Simon Fellows, står utenfor huset til ett av ofrene han har intervjuet i forbindelse med rapporten om salg av kroppsdeler i Mosambik og Sør-Afrika. Foto: Humane Afrika
DOKUMENTERT HANDEL: Leder av Humane Africa, Simon Fellows, står utenfor huset til ett av ofrene han har intervjuet i forbindelse med rapporten om salg av kroppsdeler i Mosambik og Sør-Afrika. Foto: Humane Afrika Vis mer