SKADET: Jan Heidegård fra Lødingen opplevde å måtte vente i fire dager på operasjon på Universitetssykehuset i Tromsø etter at han skadet to av fingrene sine stygt. Foto: Privat
SKADET: Jan Heidegård fra Lødingen opplevde å måtte vente i fire dager på operasjon på Universitetssykehuset i Tromsø etter at han skadet to av fingrene sine stygt. Foto: PrivatVis mer

Kappet fingrene inn til beinet. Var på sykehuset i fire dager før han fikk operert

- Faren for amputasjon er større for en diabetiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Til slutt ga jeg beskjed om at dersom jeg ikke blir operert nå så går jeg til media og til advokat. Da ble jeg øyeblikkelig lagt på bordet.

50 år gamle Jan Heidegård fra Lødingen i Nordland forteller til Dagbladet at han er mildt sagt oppbragt etter opplevelsen han hadde i forrige uke på Universitetssykehuset i Tromsø. Det var avisa Nordlys som først omtalte saken.

Han ble sendt dit, via sykehuset i Harstad, etter at han kappet to fingre helt inn til beinet i en arbeidsulykke på mandag for en uke siden, men det skulle ta lengre tid å få reparert fingrene enn først antatt.

Fire dager Mandag ble til tirsdag, tirsdag til onsdag og onsdag til torsdag. Hver dag ble han klargjort for operasjon, og hver gang ble operasjonen utsatt.

- Å bli kalt ned på operasjonsstua for så å bli kalt opp igjen gang etter gang gjorde meg, om ikke eitrende forbanna så i alle fall rimelig frustrert, sier han.

I tillegg måtte han faste i seks timer hver eneste dag som forberedelse til en operasjon som aldri kom. Ikke ideelt for noen med diabetes. Til Nordlys beskrev han det på følgende måte.

- Å faste fire dager sliter på helsa, og det reduserer sjansen for vellykkethet når blodsukkeret går i ball. Høyt blodsukker øker infeksjonsfaren, og fingrene var kuttet inn til beinet. Faren for amputasjon er større for en diabetiker, sier han.

Ros Til Dagbladet forteller Heidegård at han ikke var alene om å måtte vente i korridorene i disse dagene.

- Hadde det bare vært meg så hadde jeg ikke giddet å gå til avisa. Om det bare var et engangstilfelle og en ekstraordinær uke, som de sier i ledelsen. Men da kunne det kanskje vært en idé å iverksette ekstraordinære tiltak?

Han vil samtidig understreke at personalet ved sykehuset gjorde sitt ytterste for at oppholdet hans skulle bli så bra som mulig tross utsettelsene.

- Jeg vil rose personalet på sykehuset. Både leger, sykepleiere og alt. De gjør en fantastisk jobb. De spretter rundt og behandler oss pasienter veldig bra.

Ekstraordinær uke Når Dagbladet snakker med UNNs kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen, viser han til kollega Jan Fredrik Frantzens uttalelse til Nordlys. Den lyder som følger:

«Det var ei ekstraordinær uke. Vi hadde veldig mange pasienter på «øyeblikkelig hjelp», et unormalt høyt trykk. Mange planlagte operasjoner måtte også utsettes på grunn av dette, og det er bare å beklage.»

Selv sier han at det jobbes med å få inn flere operasjonssykepleiere slik at sykehuset kan øke kapasiteten på operasjonssalene.

- Det jobbes kontinuerlig med å øke tilfanget på operasjonssykepleiere. Det er et eget opplegg hvor man betaler utdanninga for dem, og det er 15-20 som startet der nå i februar.