Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kappet hode og hender av Muhsin (11) og kastet ham i søpla

Brutal kriminalitet erstatter krigshandlinger i Irak.

I SORG: Familien til 11 år gamle Muhsin Mohammed Muhsin sørger ved et bilde av gutten. Muhsin ble kidnappet og torturert av sine gjerningsmenn før han ble dumpet i en søppelkasse da faren ikke klarte å skaffe løsepenger. Irak skylles nå over av en bølge av voldelig kriminalitet. Foto: SCANPIX/AP/Karim Kadim
I SORG: Familien til 11 år gamle Muhsin Mohammed Muhsin sørger ved et bilde av gutten. Muhsin ble kidnappet og torturert av sine gjerningsmenn før han ble dumpet i en søppelkasse da faren ikke klarte å skaffe løsepenger. Irak skylles nå over av en bølge av voldelig kriminalitet. Foto: SCANPIX/AP/Karim Kadim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Irak opplever nå en bølge av brutal og voldelig kriminalitet i kjølvannet av sikkerhetsstyrkenes økende suksess med å nedkjempe opprør i landet.

Mange kamptrente irakerne som har deltatt i opprørene som har preget Iraks krigsår sliter med å finne arbeid, og velger nå i stedet å bruke sine våpen og aggresjon mot lokalbefolkningen.

Irakere som forsiktig har gjenopptatt daglige rutiner etter at den sekteriske volden nådde høydepunktet i 2006 og 2007 rammes nå igjen, denne gangen av voldelig kriminalitet - som brutale kidnappinger. Og stadig oftere er målene for kidnappingene barn, slik som 11 år gamle Muhsin Mohammed Muhsin.

Kappet av hode og hender
11-åringen ble kidnappet på vei hjem fra en nabos begravelse øst i Bagdad i slutten av august. To dager senere ringte kidnapperne til Muhsins far, bilmekanikeren Mohammed.

- De ringte oss hver åttende time i to dager i strekk, sier seksbarnsfaren til nyhetsbyrået AP.

- De mente vi var rike og ba oss om 100 000 dollar. Men jeg kunne bare skaffe 10 000. Dagen etter fant politiet ham dumpet i en søppelkasse. Hodet og hendene var kappet av. Kroppen var brent og merket av tortur, sier Mohammed.

Muhammed Muhsin er en velstående mann etter irakisk standard, og tjener gode penger på de to private strømgeneratorene han eier sammen med broren. Det gjorde ham til et mål for kidnapperne.

- Han var den som sto mitt hjerte nærmest. De visste hvem de skulle kidnappe, sier den sørgende faren.

Tidligere opprørere bak volden
Det finnes ingen god statistikk over kriminalitetsøkningen i Irak, i hovedsak fordi myndighetene fokuserer på bombingen og opprørerangrepene som fortsatt plager Bagdad og det nordlige Irak.

Men hyppigheten og brutaliteten merkes godt i den irakiske sivilbefolkningen, som nå etterlyser kamp mot kriminaliteten like sterkt som de gjør tilgang på elektrisitet og andre grunnleggende behov.

Samtidig anslår en talsmann for det irakiske militæret at 60-70 prosent av den kriminelle aktiviteten utføres av tidligere opprørere, noe som forklarer deler av den utstrakte og brutale voldsbruken.

- I lys av suksessen våre styrker har hatt med å feste grepet om opprørsgruppene, ser vi at noen dem i stedet har begynt å forme velorganiserte kriminelle gjenger, sier generalmajor Qassim al-Moussavi.

Fra hæren til voldskrim
Det fryktes også at tidligere medlemmer av de irakiske sikkerhetsstyrkene og hæren nå tyr til kriminalitet, skriver AP.

Da to geværmenn i 20-åra i august brøt seg inn i et nabohus, halshugget en far og hans ett år gamle datter og såret to andre familiemedlemmer, for et utbytte på rundt 4500 dollar, viste det seg at en av dem var en tidligere soldat som hadde sluttet i hæren syv måneder tidligere.

Eksemplene er mange flere. Og de kriminelle fortsetter å ramme befolkningen, tilsynelatende uten stor frykt for å bli tatt.

Velstående irakere satser nå på private vaktstyrker og på å gjemme unna verdier, i et forsøk på å sikre seg mot slike angrep.

- Det som gjør oss ekstra redde er at noen av disse gjengene er medlemmer av sikkerhetsstyrkene, sier Alaa Al-Moussavi, forretningsmann i Bagdad.

SØRGENDE FAR: Mohammed Muhsin gråter for sin døde sønn. Irakere som forsiktig har gjenopptatt daglige rutiner etter at sekterisk vold nådde høydepunktet i 2006 og 2007 rammes nå igjen, denne gangen av voldelig kriminalitet. Foto: SCANPIX/AP/Karim Kadim
SØRGENDE FAR: Mohammed Muhsin gråter for sin døde sønn. Irakere som forsiktig har gjenopptatt daglige rutiner etter at sekterisk vold nådde høydepunktet i 2006 og 2007 rammes nå igjen, denne gangen av voldelig kriminalitet. Foto: SCANPIX/AP/Karim Kadim Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling