Kappet hodet av jernkvinnen

Margaret Thatcher var så stolt av den kontroversielle statuen av seg. Det var ikke Paul Kelleher som i dag gikk berserk med ei metallstang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

37-åringen plukket med seg stanga inne på galleriet og gjøv løs på den digre Thatcher-statuen slik at hodet falt av. Londonmannen Paul Kelleher ble straks tatt hånd om av politiet og blir framstilt for retten i morgen.

- Samme hva man synes om politikken til baronesse Thatcher, så er hun en unik og viktig del av vår nyere historie, sier London-ordfører Alderman Michael Oliver til nyhetsbyrået AP.

Tidligere i år ble det voldsomt oppstyr da en anonym giver ønsket å skjenke parlamentet en statue av den kontroversielle politikeren. Reglene forbydde statuer av eks-statsministre som fortsatt lever, men dette ble endret til 12 år etter at statsministeren gikk av. Dermed ville det bli gjort plass i parlamentet for statuen av Englands første kvinnelige statsminister etter neste valg.

I dag sto den derfor og ventet i Guildhall Art Gallery i finansdistriktet City da 37-åringen valgte å si sin mening om den såkalte jernkvinnen med en jernstang. Thatchers talsmann meddeler at eks-statsministeren ikke ønsker å kommentere angrepet. Da hun avduket den italienske marmor-statuen i mai, var hun ikke like taus.

- Den er fantastisk og viser meg på en måte som gleder meg veldig. Den er større enn jeg regnet med, men det er slik man må portrettere den første kvinnelige statsministeren - større enn livet, strålte Margaret Thatcher (76).

Kunstneren Neil Simmons sier at det er tragisk at noen sekunders vold skulle ødelegge noe som han har brukt så mye tid og energi på å lage.

IMPONERT: Baronesse Margaret Thatcher avduker marmor-statuen av seg selv i mai. To måneder seinere er statuen hodeløs etter vandalisme.