Kappet sitt eget hode

En omfattende massakre må trolig til dersom den svensk-norske telefusjonen skal leve videre. I går startet nestlederen i Telia/Telenor-styret, Arnfinn Hofstad, hoderullingen med å kappe sitt eget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et lukket møte i næringskomiteen i den svenske Riksdagen i går skal Sveriges næringsminister Björn Rosengren ha gått inn for å fjerne hele styret og deler av konsernledelsen. Innen fredag blir det klart om fusjonsprosessen stoppes eller får nytt liv. Men en av hovedpersonene, nestformannen i det fusjonerte selskapet, Arnfinn Hofstad, har allerede meldt seg ut. - Jeg har mistet troen på hele greia, sa han på en besynderlig pressekonferanse i går. Ved å forkynne at fusjonen bør oppløses, har han diskvalifisert seg til å bli med videre på ferden, hvis det blir noen. Det bekreftet Hofstad også langt på vei selv.

Dødssynd

Det var styreformann Jan-Åke Karks uttalelser på NRK tv mandag kveld som fikk begeret til å renne over for den ellers så sindige næringslivslederen. På spørsmål om ikke avsløringer av hva som hadde skjedd i lukkede styrerom er en dødssynd for en styrerepresentant, svarte Hofstad: - Jo, det er jo egentlig det. Men når Kark begynte med å si halve sannheten, måtte jeg på arenaen. Jeg gikk muligens for langt, sa Hofstad. Han sa at han står på så lenge eierne vil ha ham i styret. Det kan være fram til det ekstraordinære styremøtet fredag. - Betyr det at du trekker deg fra styret, ble Hofstad spurt. - Det vil jeg ikke svare på her og nå. - Vurderer du det? - Det er ikke sikkert jeg behøver å vurdere det, svarte Hofstad.

Massakre i toppen

Dersom samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll og næringsminister Björn Rosengren i dag blir enige om at fusjonen skal leve videre, blir det etter en massakre i toppen. Fjærvoll og Rosengren må også bli enige om en utskiftning av det skandaliserte persongalleriet på toppen. Arnfinn Hofstad ser det ikke som unaturlig at styret skiftes ut. I Norge har styreformann Jan-Åke Kark for lengst gjort seg uspiselig. Statsminister Kjell Magne Bondevik sa i går at situasjonen i styret er uholdbar.

- Kark må ut

Fra norsk side i Telia/Telenor er kravet klart: Styreformann Kark må ut. Det samme må den svenske regjeringens mann, departementsråd Dag Detter. Svenskene har helt fra starten jobbet for å få Tormod Hermansen vekk. Hans skjebne ligger nå i statsminister Kjell Magne Bondeviks hender. To andre ledere som ligger svært laglig til for hogg, er første visekonsernsjef Stig-Arne Larsson og andre visekonsernsjef Marianne Nivert. Førstnevnte fikk, bak ryggen på Hermansen, laget en rapport som tilrådde å legge mobilenheten til Sverige. Rapporten ble, for å bruke Hofstads ord i går, plassert i Expressen før den havnet på styrebordet. Nivert har den siste uka gjentatte ganger krevd Tormod Hermansens avgang.

UT: Nestleder Arnfinn Hofstad i Telia/Telenor har mistet troen på fusjonen. I går sa han at fusjonen bør stanses.