Kappkjører i 250 km/t

Dødskjørerne herjer på E18 utenfor Porsgrunn. På kveldstid kappkjører ungdom i opp mot 250 km/t. Politiet setter nå alt inn på å få slutt på galskapen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det må stoppes før det skjer en alvorlig ulykke, sier politiførstebetjent Jens Arne Bærland ved Porsgrunn politistasjon til Dagbladet.

Det er unge menn i 20-åra med spesialutstyrte biler som leker med døden - sine egne og andres liv.

- Ikke Schumacher

- Det er en sport vi skal til livs. Det finnes arenaer her i landet hvor det er lov å kjøre fort, men det gjelder ikke på E18. Folkene det her dreier seg om har heller ikke ferdigheter for å kjøre i slike hastigheter. De er ikke akkurat som en Michael Schumacher, sier Bærland.

Politiet har fått flere tips om den organiserte kappkjøringen. Det er fra folk som er bekymret for hva som kan skje. Villmannskjøringen skjer mens «normale» bilister sitter bak rattet i 90 km/t på den sterkt trafikkerte veien.

Vise seg

- Det er skremmende at kjøringen er organisert. Dette er personer som har bil som lidenskap. Mange skaffer seg velutstyrte og flotte biler i en etableringsfase for å vise seg fram. Men ikke alle nøyer seg med det. Her er det en gruppe som bruker hestekreftene og gasspedalen på en måte som er helt uforsvarlig, sier politiførstebetjent Bærland.

Han vil selvsagt ikke avsløre hvilken taktikk politiet nå legger opp til for å stoppe galskapen.

I mange år har det vært tradisjon for å drive villmannskjøring på E18. Politiet har hittil vært maktesløse i å stoppe galskapen. Årsaken er at kappkjørerne har sitt eget varslingssystem om politiet skulle nærme seg.

Det er strekningen på noen hundre meter fra Moheim-tunnelen og mot bomstasjonen på Lannerheia som er den mest populære «konkurransebanen». Informerte kilder opplyser at biler skal ha dundret av gårde i opp mot 250 km/t.

Politiet karakteriserer det som flaks at det ikke har skjedd alvorlige ulykker.

- Tradisjon

Fartssporten på E 18 har ligget i dvale i noen år før den nå er i full gang igjen. Nå er det bilister med nye, dyre biler som bruker dette som lekeplass. Tidligere var det amerikanske V-8-motorer som satte fart langs E 18. Da ble det også konkurrert i såkalt «burnout». Det innebærer å gi full gass samtidig som handbrekket står på. Resultatet er et voldsomt bråk, en kraftig røyksky og avsvidde dekk. Nå er det ikke nok med røyk og bråk. Det er farten som teller.