Kappkjører om 100 000 kroner i ellevilt gateløp til Hammerfest

Virkelighetens «Cannonball Run» provoserer politiet.

THE CANNONBALL RUN: Kultfilmen fra 1981 har inspirert en rekke ulovlige gateløp. Nå kappkjører en guttegjeng nordover, førstepremien er 100 000 kroner.
THE CANNONBALL RUN: Kultfilmen fra 1981 har inspirert en rekke ulovlige gateløp. Nå kappkjører en guttegjeng nordover, førstepremien er 100 000 kroner.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Kultfilmen Cannonball Run der en rekke biler konkurrerer om å krysse det amerikanske kontinentet først, har mange fans. Det arrangeres årlig slike ulovlige gateløp i USA og Europa, med flere dødsulykker som resultat.

Konseptet er som regel at man kjører eldre biler (fra 70-tallet helst) og må innom visse sjekkpunkter for å utføre oppgaver, ellers er det fritt fram og førstemann til mål.

Politiet i Trondheim bekrefter nå at det foregår et slikt løp i Norge.

- Det er 17-18 biler som har dratt i gang en konkurranse om å kjøre fra Revetal til Hammerfest. Førstemann som kommer fram vinner 100 000 kroner, sier Gunnar Lillebo, førstebetjent ved Sør-Trøndelag politidistrikt, til Dagbladet.

Politiet fikk mange klager fra vanlige bilister da billøpet beveget seg oppover mot Trondheim torsdag.

- Det var veldig grisete kjøring fra Oppdal til Trondheim. Det var flere farlige forbikjøringer, som medførte at vi måtte sette av ekstra ressurser til dette.

Minst en bil ble avskiltet, mens en i konkurransen mistet førerkortet. De fleste bilene kunne imidlertid fortsettet billøpet, siden flere er med i hver bil. Mister den ene lappen, kan nestemann overta.

Når Dagbladet forteller UP-sjef Runar Karlsen om billøpet, blir han provosert.

- Dette er ikke morsomt i det hele tatt. Hvis de planlegger å kappkjøre på vanlige, offentlige veier for å komme først fram og vinne en pengepott, vil vi behandle det hele som fartsovertredelse dersom vi skulle komme over dem. Kjører man altfor fort kan jo også førerkortet ryke, sier Karlsen til Dagbladet.

Trondheimspolitiet istemmer:

- Kjøringen fra de folkene hører på ingen måte hjemme på norske veier. Det er ikke hjemmel for å lage noe amerikansk billøp, sier Lillebo.

Politiet i Trondheim vil gi beskjed til kolleger nordover om «racerførerne».