Coronavaksine:

Kappløp for å hindre skandale

Når vaksinepakkene brytes, har Pfizers vaksinekandidat fem dager levetid. Det blir Norges største praktiske utfordring, mener helsedirektør Bjørn Guldvog.

LYSPUNKT: Bent Høie forventer god tilgang til vaksiner i løpet av første halvår av 2021, og kommer med gode nyheter for neste sommer. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 158 -6
døde 517 +6
påvist smittet 93 800 000+733.7K
døde 2 010 000 +14.5K
Se mer

Norske myndigheter forbereder seg på at Pfizers vaksinekandidat kan godkjennes innen kort tid. Praktiske utfordringer knyttet til denne vaksinekandidaten vil medføre et kappløp for å hindre skandale.

Smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm, forteller nemlig til Dagbladet at Pfizers vaksinedoser må lagres på 70 minusgrader. Derfor oppretter man regionale framskutte lagre, hvor Pfizers vaksinedoser kan lagres i ultrafrysere i opptil seks måneder.

Men, forteller Bukholm, når vaksinepakkene brytes for å sende dosene ut til kommunene, så har man fem dager på seg på å få satt vaksinene. Dersom man ikke overholder denne fristen, så vil vaksinene gå til spille, noe som kan anses som en skandale.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

God dialog

For å forhindre dette legges det opp til god dialog mellom kommunene og sykehusapotekene. På denne måten kan kommunene bestille vaksinedosene og være forberedt før vaksinetransporten går fra lagrene og ut til kommunene.

- Det er klart at dette er en utfordring sammenliknet med andre vaksiner, og det betyr nettopp at dette må planlegges veldig, veldig godt, sier Bukholm til Dagbladet.

Den største utfordringen

Helsedirektør Bjørn Guldvog forteller til Dagbladet at han anser dette som Norges største praktiske utfordring knyttet til vaksinasjon mot covid-19.

- Den største praktiske utfordringen handler om å få disse vaksinene fra de frysestedene hvor de lagres regionalt, og trygt ut til kommunene der de skal settes. Naturligvis har vi en plan i de enkelte kommunene for hvordan dette praktisk skal gjennomføres. Det er en stor jobb som overlates til kommunene, men som de har et profesjonelt apparat for å håndtere, sier Guldvog til Dagbladet.

- Fem dager høres ut som et hastverk.

- Det er en stor logistisk oppgave. Men fem dager er likevel en god del, og vi vet at vi kan sette mange tusen vaksiner i løpet av relativt kort tid dersom det er godt planlagt. Så jeg tror at kommunene vil få til dette på en god måte.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Vaksineprosess

Pfizers vaksinekandidat ligger fremst i EUs godkjenningsprosess og kan bli godkjent før nyttår. Samtidig behandles også godkjenningsprosessene av Modernas, AstraZenecas og Johnson & Johnsons vaksinekandidater fortløpende.

Fredag kunngjorde helseminister Bent Høie at Norge kan motta 2,5 millioner vaksinedoser fra produsentene Pfizer, Moderna og AstraZeneca i løpet av første kvartal av 2021.

Vaksinedosene skal gjennom en omfattende prosess fra produksjon og til de settes. Helsedirektøren sier at vi må ta høyde for at det kan oppstå utfordringer.

- Vi må ta høyde for at de kan oppstå praktiske utfordringer. Men derfor prøver vi å gå gjennom alle detaljer i denne prosessen sammen med Folkehelseinstituttet, fylkesmennene, kommunene og Legemiddelverket. Vi må også se om det er noe vi må presisere annerledes, eller forberede kommunene på, slik at vi kan håndtere mest mulig risiko i forkant av selve vaksineringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer