Kappløp for fedme- medisin

WASHINGTON (NTB-Reuters): De store internasjonale legemiddelkonsernene er på oppløpssiden i et innbitt kappløp om å bli det første som lanserer en effektiv medisin mot fedme, etter det fagfolk betegner som en eksplosiv økning i forskningen omkring overvekt siden 1995.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fagfolkene er raskt ute med å advare overvektige som måtte tro at de snart kan slanke seg bare ved å spise piller: En medikamentkur vil bare komme i tillegg til diett og mosjon, og betyr ikke at man kan ligge på sofaen og ete seg tynnere, bare ved å svelge unna en tablett nå og da.

Farmasiekspertene Paul Burn, Arthur Campfield og Francoise Smith ved konsernet Hoffman-La Roche framholder også at det neppe heller vil greie seg med én tablettkur. Trolig vil pasienter måtte bruke flere tabletter som hver har en bestemt virkning, skriver de tre i vitenskapstidsskriftet Science.

Problemet

Den siste utgaven av Science handler utelukkende om fedme. Fedme er et alvorlig helseproblem spesielt i de rike deler av verden, og som medfører sosiale og psykologiske problemer ved siden av den fysiske risiko de svært overvektige utsetter seg for.

Mange overvektige mennesker kjenner bare så altfor godt til problemet med å holde vekta nede, dersom man først har greid å slanke seg. Det hører faktisk til sjeldenhetene at folk som har greid å gjennomføre det legene kaller «et vekttap av medisinsk betydning» - det vil si at de har redusert kroppsvekten med 5 til 10 prosent - ikke går opp igjen etterpå.

Det fins fire hovedtyper av medisiner som kan bidra til vekttap. Den ene typen reduserer appetitten, den andre reduserer kroppens opptak av fett, den tredje øker tempoet i stoffskiftet og den fjerde får kroppen til å forbrenne fett raskere.

Farene

Men i fjor sommer måtte to medikamenter av denne typen i hui og hast trekkes tilbake fra markedet i USA, etter at leger hadde fått mistanke om at slankemedisinene kunne forårsake hjerteskade. Den amerikanske nærings- og legemiddelkontrollen FDA tester for tiden en ny medisin som bygger på hormonet leptin, og som skal gi betydelig nedsatt appetitt.

Kroppens fettceller produserer leptin for å dempe produksjonen av mer fett, og ekspertene håper at en nøye tilpasset medisin kan øke denne effekten uten å gi skadelige bivirkninger.

Forskerne er imidlertid ikke bare opptatt av hva som skjer i hjernen. De undersøker også om hormoner som tar del i fordøyelsesprosessen, kan påvirkes som hjelp til slanking, og om det er mulig å forhindre genetiske mutasjoner som man vet bidrar til at folk legger på seg.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer