Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kappløp med tida

Utslitte svenske redningsmannskaper gledet seg over oppholdsvær i går, til tross for at flomvannet fortsatte å stige. Men nye regnmasser er på vei inn over Nord- og Midt-Sverige, og det er ventet opp mot 30 millimeter nedbør natt til søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det alle spør seg om er hvor lenge demningene og vannmagasinene klarer å holde de enorme vannmassene tilbake. I går kveld sto gravemaskiner klare til å åpne en demning ved Edsbyn i Gävleborg. Slusene i dammen er for små til å få vannet unna, og ingeniørene frykter at hele demningen kan bryte sammen. I så fall vil et hundretall hus bli skylt bort.

- Om vi ser det minste tegn til forandring, alarmeres driftssentralen, sier Lennart Berggren til Expressen.

Fulle magasiner

Kraftselskapene har fått kraftig kritikk for at de ikke så problemene i tide og tømte vannmagasinene. De smekk fulle magasinene er den største trusselen som redningsmannskapene står overfor. Det er Norrland og Dalarna som så langt er hardest rammet, men man frykter at vannmassene vil skape problemer lenger sør ettersom de flytter seg.

20 veier er fremdeles stengt, og det er begrenset framkommelighet på 60 andre veier. Jernbanetrafikken har også begynt å komme i gang igjen. Det er frykt for at Midlanda flyplass nord for byen Härnösand skal bli oversvømt, men lørdag gikk trafikken foreløpig som normalt.

De siste dagene er flere hundre personer evakuert. Ni personer måtte hentes i sikkerhet av helikoptre etter at de var blitt isolert av vannet.

Ikke erstatning

Hvor mye skadene så langt har kostet Sverige, er umulig å si. Ekspertene anslår kostnadene til atskillige milliarder kroner. De katastroferammede kommunene i Midt-Sverige vil ikke få kompensasjon fra den svenske staten. Heller ikke privatpersoner som har fått hus spylt vekk, kan vente noen støtte fra svenske myndigheter.

- Regjeringen har en meget restriktiv holdning til statsbidrag, sier forsvarsminister Björn von Sydow. Han var fredag på inspeksjon for å vurdere skadeomfanget.

Mannskaper fra Heimevernet kjørte i går fram 100000 nye sandsekker til de mest utsatte områdene. Så langt har man hatt kontroll, men mer regn kan snu situasjonen.

- Jeg tør ikke tenke på hva som kan skje hvis det faller 30 millimeter nedbør til, sier Lennart Berggren ved redningstjenesten i Ånge til Expressen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media