Norges konkurrenter til den prestisjefylte oppgaven er Tyrkia og Irland. Men regjeringen er bare rundt halvveis til å ha støtte fra de nødvendige 120 landene.
En gang i oktober 2000 blir det klart om Utenriksdepartementets valgkamp har lykkes. Da vet vi om Norge får de 120 stemmene som trengs for å bli valgt inn i FNs sikkerhetsråd. Valget skjer i FNs generalforsamling. Her har hvert land en stemme.
Diplomater
- Målet er å få 120 tilsagn på støtte til Norges kandidatur før den tid, sier spesialrådgiver Dag Wernø Holter i UD. Han er leder for den globale valgkampen Norge har innledet for å sikre at valgutfallet går i Norges favør på bekostning av enten Irland eller Tyrkia.
Valgkampmedarbeiderne er norske diplomater. De skal bruke alle anledninger til å fremme Norges kandidatur: cocktailselskaper, lunsjer, formelle møter og personlige kontakter.
I tillegg vil utenriksminister Knut Vollebæk ta opp saken med sine kolleger i andre land.
OSSE viktig
- - Gjør Norge en god jobb i OSSE er det den sikreste veien til å sanke stemmer til en plass i FNs sikkerhetsråd i 2001, sier utenriksminister Knut Vollebæk en knapp time etter at USAs utenriksminister Madeleine Albright har rost Vollebæks jobb som leder i OSSE.
Vollebæk viser til at en rekke land har lagt vekt på Norges OSSE-jobb.
- Det er 120 stemmer som skal til. Hvor langt er dere kommet?
Godt på vei
- Det er vanskelig å si nøyaktig, men vi er kommet et godt stykke på vei.
- Halvveis?
- Ja, vi er kommet omtrent halvveis, sier Knut Vollebæk.
Men selv om Vollebæk høster støtte etter sin OSSE-innsats, kan det skje mange endringer. Det eneste sikre er at de nordiske landene vil støtte Norges kandidatur. Norge har også et godt omdømme blant verdens fattige land.
I UD fører Wernø Holter og hans sekretær lister over alle valgkampframstøt. De legger opp strategier for å overbevise tvilerland. De planlegger offisielle besøk til land Norges representanter vanligvis ikke reiser til. De vurderer mulige gjenytelser mot land som vurderer å støtte Norge: Norge stemmer for andre lands kandidatur til andre FN-posisjoner, mot at de stemmer på Norge i oktober år 2000.
- Man kan like det eller ikke, stemmebytter er vanlig i FN-systemet, sier Wernø Holter.