Kappløp om avgiftskutt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Omsider har regjeringspartiet forstått at en del av de avgifter folk lydig betaler, er for høye og til stor irritasjon. Ap-politikere står nå fram på rekke og rad med forslag om ulike avgiftskutt. Grethe Fossum vil ha alkoholavgiftene ned på svensk nivå. Ranveig Frøiland vil ha kraftig kutt i elavgiften. Partiets avtroppende avgiftspolitiske talsmann på Stortinget, Erik Dalheim, vil fjerne avgiften på brus, sjokolade og campingvogner. Statsminister Jens Stoltenberg innleder sin valgkamp med å varsle kutt i strømprisene i neste års statsbudsjett.
  • Alt dette er vel og bra. Jo flere partier som går inn for avgiftskutt, jo større er sjansen for at de blir vedtatt i Stortinget og kommer folk til gode. Men det smaker av desperasjon når forslagene kommer fra et parti som har mistet grepet på velgerne. Det er slett ikke sikkert forslagene gir Ap noen gevinst når både Høyre og Frp kan si «velkommen etter». Det er ikke mer enn seks uker siden stortingsflertallet med Ap tungt i vektskåla opprettholdt den elavgift partiet selv var med på å foreslå i budsjettforliket med sentrumskameratene. Og det er enda kortere tid siden Ap lanserte sitt slagord for valgkampen: Hvis velferd er viktigst. Det ble valgt fordi Ap ikke ønsket å delta i noen konkurranse om å gi de største skatte- og avgiftslettelsene. En slik kuvending i valgkampen gir inntrykk av et parti som ikke vet hva det vil.
  • Svært mange av avgiftene har som eneste formål å gi staten inntekter. Riktignok har avgiftene en sosial profil ved at de rammer storforbrukere mest. Men det er en fattig trøst for dem som sliter mest med økonomien. Når pengene bare sopes inn i statskassa, som en skjult tilleggsskatt, uten noe definert formål, vil folk etter hvert si stopp. Det er for seint å forklare at pengene går til skole, helse og eldre når uviljen mot avgifter blir generell. Den beste måten å sikre staten inntekter på er å ha et skatte- og avgiftssystem det er bred enighet om. Det oppnås ikke i en valgkamp som starter med momsreform og ender i klappjakt på avgifter.