Kappløp om «Gengangere»

OSLO/LONDON (Dagbladet): Det fins tre forskjellige planer om å lage kinofilm av Henrik Ibsens «Gengangere». Nå ligger det an til et rent kappløp om å få tak i filmmillioner og komme først i gang, for det fins neppe penger til tre versjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmprodusent Bente Erichsen trodde hun var alene om å planlegge film av «Gengangere». Men til sin store overraskelse leste hun i Dagbladet i forrige uke at Tom Remlov og Norsk Film AS jobber med samme idé i samarbeid med nordmannen Lars Patterson i det engelske selskapet United Media Ltd.

Særlig overrasket ble hun over opplysningen om at filmatiseringen var planlagt foretatt på Baroniet i Rosendal.

- Jeg ble forbauset, for akkurat de samme planene har vi også, sier Erichsen.

«Drømmepartner»

Erichsen har arbeidet med sin Ibsen-versjon i over et år, sammen med teaterregissør Terje Mærli. Utgangspunktet for deres film er Mærlis oppsetting av «Gengangere» på Nationaltheatret, med Lise Fjeldstad, Sverre Anker Ousdal og Eindride Eidsvoll i hovedrollene.

Remlov har kjent til Erichsens og Mærlis planer, men Norsk Film AS er ikke blitt invitert til å være med. Remlov har imidlertid sikret seg rett til å delta med 50 prosent i Pattersons prosjekt, som skal være en engelskspråklig versjon av «Gengangere».

- Vi er enige om avtalens innhold. Tom kommer til London i begynnelsen av august. Da regner jeg med at kontrakten blir undertegnet og formalisert, sier Patterson.

Remlov omtaler Patterson i rosende ordelag:

- Han er en drømmepartner.

Én million

Norsk Film-direktøren har nemlig lenge luftet ideer om å lage norske filmer på engelsk. En pengesterk produsent med norsk tilknytning i Storbritannia er akkurat det han trenger for å få realisert slike planer.

Remlov og Patterson kom i kontakt med hverandre under filmfestivalen i Cannes for to år siden.

- Remlov fortalte meg da at han ønsket å lage en engelskspråklig film basert på Ibsens «Gengangere». Jeg tente på ideen og igangsatte arbeidet med en gang, sier Patterson.

Ullmann-nei

Den tredje «gjengangeren» er signert Christopher Hampton, en erfaren manusforfatter med Oscar-pris for «Farlige forbindelser». Han samarbeider med «Kolya»-produsent Eric Abraham om sitt Ibsen-prosjekt og sammen har de to forsøkt å få Liv Ullmann til å regissere filmen. Ullmann har nå sagt et definitivt nei.

- Og når jeg nå hører at det er to andre «Gengangere» på gang, så var vel det like greit, sier Ullmann.

Men Patterson ønsker seg også Liv Ullmann som regissør. Og har nå tatt kontakt med Christopher Hamptons agent for å undersøke om det kan være mulig å koordinere de to prosjektene.

Men siden Ullmann ikke synes særlig aktuell og både Patterson og Hampton dermed mangler regissør, kan det se ut som om Mærli og Erichsen ligger fremst i kappløpet mot kinoene med «Gengangere».

De har fått penger til manusutvikling av Norsk Filminsitutt og venter nå på en eventuell støtte til selve filmatiseringen.

- Det som gjelder nå er å være først til å få tak i penger, sier Bente Erichsen.

Patterson kjenner også til Erichsens og Mærlis planer, men ser ikke noe problem i at flere tenker samme tanke:

- Det betyr bare at vi får belyst Ibsen-materialet bedre. Kanskje kommer det to engelskspråklige versjoner og en norsk, sier han.

VIL LAGE IBSEN-FILM: Nordmannen Lars Patterson i det britiske selskapet United Media Ltd. er en av flere som kjemper for å komme først på lerretet med "Gjengangere".
FILMPLANER: Bente Erichsen vil også lage film av Ibsens "Gjengangere". Hun må stille seg i kø.
Eric Abraham