Kappløp til høyre

BERLIN (Dagbladet): Med programmer som minner om gjensidige blåkopier vil både kristelig-demokraten Helmut Kohl og den sosialdemokratiske kanslerkandidaten Gerhard Schröder gjøre lov og orden-paroler til hovedsak i den tyske valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Større politiinnsats, strengere straffer, romavlytting, videoovervåking også av private hjem, kontroll med Internett og innesperring av tungt kriminelle barn og ungdom i lukkede anstalter. Narko-kriminelle skal straffes hardere. Utenlandske statsborgere som begår lovbrudd, skal utvises øyeblikkelig.

  • Dette er identiske hovedpunkter i valgprogrammene om den indre sikkerhet som både de tyske sosialdemokratene (SPD) og de kristelig-demokratiske unionspartiene (CDU/CSU) la fram sist uke. Bare på ett punkt skiller programmene seg: SPD sier nei til CDUs krav om å øke strafferammen for unge lovbrytere fra 10 til 15 år. Ellers har sosialdemokratene kastet over bord alle gamle teser om at en god sosialpolitikk er den beste kriminalitetsforebyggende politikk. Nå satser partiet på strengere straffer. Ikke bare det, partiet rakk også å presentere sitt valgprogram en dag før kristelig-demokratene.
  • Dette skjedde til høylytte protester fra kristelig-demokratene, som hittil har regnet med å ha monopol på denne del av politikken.At kristelig-demokratene vil forsøke å snu nederlagsstemningen ved å spille på befolkningens frykt for sin sikkerhet og eiendeler, er ikke uventet. Åtte uker før valget ligger Kohl seks- sju prosent etter Schröder. Løpet synes kjørt.
  • I den økonomiske politikken og i utdanningspolitikken har velgerne langt større tiltro til Schröder. I det tidligere DDR er CDU i ferd med å bli redusert til et stort mellomparti, forbigått av de tidligere kommunistene i PDS. Kanslerens årelange trumfkort - arbeidet for europeisk samling - interesserer knapt velgerne. Derfor måtte CDU/CSU gripe til kraftparoler om den indre sikkerheten. Der kan Kohl fortsatt håpe på et mirakel i tolvte time.
  • - Vår politikk betyr null toleranse for vold og kriminalitet, sier CSU-formannen Theo Waigel i Bayern. Han er også finansminister i Bonn. Helt siden det nynazistiske partiet Tysk Folkeunion (DVU) fikk nesten 13 prosent av stemmene ved valget i delstaten Sachsen-Anhalt i vår, har Waigel ivret for å vinne velgerne tilbake med høyreekstremistenes paroler.
  • At SPD begir seg inn på denne veien, er et foretakende som fyller mange partimedlemmer og andre med skrekk. - SPD tenker strategisk feil og moralsk galt når de posisjonerer seg til høyre i spørsmål om den indre sikkerhet. Venstrepartier er alltid blitt straffet når de har gått over til populismen, advarer Berliner Zeitung på lederplass. Mange også innad i partiet minner om hvordan det gikk da SPDs daværende regjeringssjef i Hamburg forsøkte seg med høyre-paroler som spilte på borgernes frykt under delstatsvalget i fjor høst. Det endte med katastrofe. Henning Voscherau tapte stillingen som regjeringssjef.
  • For de liberale fridemokratene (FDP), som er Kohls juniorpartnere, og for Schröders sannsynlige koalisjonspartnere i miljøpartiet De Grønne, er råkjøret på lov og orden lite velkomment. - Kohl og Schröder konkurrerer om å henge på seg den største sheriffstjernen, sier talskvinne Kerstin Müller hos De Grønne - et parti i stadig tilbakegang.
  • Enda mer klemt er FDP, som ifølge meningsmålingene ligger under sperregrensen på fem prosent og risikerer å ryke ut av Forbundsdagen. Av hensyn til husfreden med CDU/CSU har partiet de siste årene måttet gi opp sine krav om en mer liberal kriminalpolitikk og om retten til dobbelt statsborgerskap for innvandrerbarn som er født i Tyskland.
  • Liberale forslag har dårlige vekstvilkår i dagens Tyskland. Inntil 20 prosent av velgerne i det tidligere DDR sier at de kan tenke seg å stemme på høyreekstremistiske og nynazistiske partier. Det er i første rekke disse velgerne parolene fra Kohl og Schröder tar sikte på å vinne.